ПРЕДОТВРАТЕНИ СА ГОРСКИ ПОЖАРИ ЗАРАДИ ПАЛЕНЕ НА СТЪРНИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЮЗДП

ПРЕДОТВРАТЕНИ СА ГОРСКИ ПОЖАРИ ЗАРАДИ ПАЛЕНЕ НА СТЪРНИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЮЗДП

21 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие само за първите дни на месец март.Пет от тях са в района на Кюстендил, четири – в Самоков, три – в Тетевен, по два – в Благоевград и Сливница и по един – в държавните горски стопанства в Първомай, Белово, София и ловните стопанства „Дикчан” и „Осогово”. Всички огнени инциденти са причинени от запалване на сухи треви и отпадъци при почистване на земеделските имоти от стопаните.

Благодарение на бързата реакция на горските служители, екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението” и доброволци огънят е овладян без да нанесе сериозни щети на гората. Единствено в района на кюстендилските села Трекляно и Средорек са засегнати низово горски насаждения, а пожарът в землището на съседното село Киселица е потушен преди да достигне намиращите се наблизо къщи. Само през вчерашния ден за гасенето на трите пожара в този район бяха мобилизирани около 50 служители от териториалните поделения на ЮЗДП в Кюстендил, Невестино и Дупница, оборудвани с три специализирани противопожарни автомобила.

Югозападното държавно предприятие напомня, че с повишаването на температурите се увелича рискът от горски пожари. И тъй като човешката небрежност продължава да е основен фактор за възникването им, от предприятието призовават гражданите към повишено внимание при боравене с огън. Глоба от 500 лв. се налага при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция е в сила и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG