Регионален исторически музей - Благоевград бе домакин на конкурс за рецитация под надслов - „С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО”

Регионален исторически музей - Благоевград бе домакин на конкурс за рецитация под надслов - „С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО”

На 6 март от 11:00 ч. в Регионален исторически музей - Благоевград се проведе конкурс за рецитация, под надслов - „С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО”. Той е съвместна инициатива на РИМ – Благоевград и Регионално управление на образованието – Благоевград. Провежда се за втора поредна година и е посветен на националния празник - Трети март, и 141 години от Освобождението на България от османско иго.
В конкурса участваха ученици от всички 17 училища и гимназии на територията на Благоевград, разпределени в две възрастови категории: І. Ученици от ІV до VІІ клас; ІІ. Ученици от VІІІ до ХІІ клас.
Рецитаторските умения на участниците се оценяваха от жури в състав:
1. Председател Красимира Кацарска – дългогодишен учител по БЕЛ, Председател на Творческо обединение 21 век за Югозападна България, член на съюза на писателите, художествен ръководител на литературен салон „Огнище” към читалище „Никола Вапцаров”
2. Любима Петрова – главен експерт в ДА-Благоевград
3. Екатерина Текерска – Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия
4. Елена Илиева – актьор и драматург в Драматичен театър „Никола Вапцаров”- Благоевград
5. Д-р Биляна Карадакова – уредник в отдел „ННИ” в РИМ-Благоевград
Критериите, по които бяха оценявани участниците са:
1) Сценично поведение.
2) Артистичност.
3) Тематична прецизност.
4) Точност на изпълнението.

За да покаже максимална обективност, журито оценяваше изпълнението на всеки един участник само по обявено собствено и фамилно име, заглавие и автор на стихотворението, без да бъде споменато училището, което представя. В този аспект, участниците бяха подредени по азбучен ред и бяха обявявани да се явяват на сцената именно по този обективен критерии.
В минутите, в които журито оценяваше представените стихотворения, присъстващите се насладиха на чудесната програма, подготвена от г-жа Стела Петрова и г-жа Катерина Николова с ученици от ХІ ОУ „Христо Ботев” - Благоевград. Тъй като конкурсът беше посветен на националния празник на България и 141 г. от Освобождението на страната ни от османско иго, НК„Традиция”, регионален клон - Благоевград, в лицето на д-р Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей -Благоевград, разказа и показа униформи и автентично оръжие от времето на Руско-турска война (1877-1878 г.).
Победителите в конкурса бяха обявени от председателя на журито г-жа Кацарска. Победител при първа възрастова категория е Зара Борисова Милушева, VІ „а” кл., при ІІ ОУ „Димитър Благоев”. Тя спечели конкурса със стихотворението „На България”, автор Ив. Вазов. На второ място се класира Живко Антонов Атанасов, VІІ „в” кл. от VІІ СУ „Кузман Шапкарев”. Той представи стихотворението „Възпоминания от Батак” на Ив. Вазов. На трето място беше класирана Кристина Пламенова Пацова, VІІ „б” кл. при VІІІ СУ „Арсени Костенецев”. Тя представи стихотворението „Към Родината” на Атанас Далчев.
Победители при втора възрастова категория: На първо място се класира Христина Димитрова Цонкова, ХІ „а” кл. при ЕГ „Акад. Л. Стоянов”. Тя изпълни стихотворението „Балада за България” от Евтим Евтимов. На второ място – Марио Тодоров Чолаков, ХІ „а” кл., при ПМГ „Акад. С. Корольов”, с изпълнение на стихотворението „Левски”, автор Дамян Дамянов. Трето място – Косара Радославова Великова, Х „б” кл. при НХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, със стихотворението „Възпоминания от Батак” на Ив. Вазов.
Наградният фонд беше осигурен от: Строителна фирма „ЛОТОС 2002” ООД, от майор Пламен Велев, зам. началник на Военно окръжие-Благоевград, от издателство „Просвета”, от Регионален исторически музей - Благоевград и от г-жа Кацарска.
В заключителната част на събитието водещата д-р Елена Чалгънова, благодари на всички участници за доброто представяне. С надеждата, че и през следващата 2020 г. ще се проведе конкурсът, тя пожела на учениците да бъдат здрави и „до нови срещи”! Чудесен финал на между училищния конкурс - „С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО-2019”, представляваше изпълнението „Вода” на ученици от ХІ ОУ „Христо Ботев”-Благоевград.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG