Деян Михайлов, най-младият лектор в Кеймбридж

Деян Михайлов, най-младият лектор в Кеймбридж

България не ражда само индивиди като депутата със средно образование Ангел Исаев, който нашумя през последните дни. Българи са и личности като Деян Михайлов, най-младия лектор в Кеймбридж.

Астрофизикът е роден през 1990 г. в столицата, където завършва Софийската математическа гимназия. Впоследствие записва да учи за бакалавър по физика в Оксфорд, а после магистър и доктор в Кеймбридж.

„Когато реших да кандидатствам в университет след средното си образование, се замислих кое е нещото, което най-много ме вълнува и което искам да направя в живота си. Това за мен беше да разбера повече за Вселената и да помогна за общото познание в тази област”, коментира пред БТВ Деян.

Докторската му дисертация се фокусира върху темата за използването на гравитационните вълни за изследване на фундаменталните закони на физиката. Интересите му са насочени към използване на квантови алгоритми за програмиране на изкуствен интелект.


Още през 2015 г. обаче, докато следва за магистър, започва и да преподава в Кеймбридж, ставайки най-младия лектор там.

„Забележителното беше това, че аз бях доста по-млад от повечето хора, които я посетиха. Тогава съм бил на 22-23 г. Доста хора и тогава, и сега ме подценяват. Не им отговарям нищо, просто продължавам да водя лекцията”, разказва за първата си лекция българинът.

Той избира да следва докторантура в престижния университет заради известния физик Стивън Хокинг, който почина наскоро. Когато Деян започва научната си работа обаче, Хокинг все още е водил лекции и научни разработки.

"Въпреки че нямах възможността лично да работя с него, съм имал честта да разговарям с него и да обсъдя някои от идеите си. Дори преди няколко години той присъства за кратко на един мой семинар”, каза Деян Михайлов.

Относно Бог той споделя, че не вярва, но голяма част от именитите физици все още вярват. Вместо това българинът посочва, че човек трябва да изгради своя живот сам и че не му се струва логично целият ни живот да е предначертан от някаква висша сила, а ние да сме безсилни да го променим.

„Бях на не повече от 6-7 години, когато много се интересувах защо и как Вселената е безкрайна. Това ме подтикна към изучаването на физика”, допълва той пред телевизията.

В свободното си време той свири на китара, пътува и спортува. Като цел си е поставил да изкачи няколко планински върха в родината си. Вече е бил на връх Ботев, а тази година иска да покори Вихрен и Мусала./offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG