Великобритания маха митата на редица стоки при Брекзит без сделка

 Великобритания маха митата на редица стоки при Брекзит без сделка

Британските власти заявиха в сряда, че ще премахнат митата за внос на широк кръг от стоки и ще избегнат така наречената "твърда" граница между Република Ирландия и Северна Ирландия в случай, че няма Брекзит сделка с Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

Правителството обяви мерките, за които посочи, че ще бъдат само временни, преди предстоящото по-късно в сряда гласуване в Камарата на общините дали Великобритания трябва да напусне Европейския съюз без споразумение (без Брекзит сделка) на 29-и март.

Този вот ще бъде факт, след като снощи премиерът Тереза ​​Май претърпя втора тежка парламентарна загуба при гласуването на договореното от нея с ЕС леко ревизирано споразумение за оттеглянето на Обединеното кралство от съюза.

Съгласно тарифните планове на правителството в случай на Брекзит без сделка, 87% от стойността на общия внос в Обединеното кралство ще бъде допустима за безмитен достъп в сравнение с настоящите 80 на сто. Останалата част от вноса, включително на някои месни и млечни продукти, както и готови автомобили, ще бъдат обмитявани с оглед защита на местната промишленост. Списъкът обаче не включва части за автомобили, внесени от Европейския съюз.

Относно ирландската граница, правителството заяви, че в случай на Брекзит без сделка няма да въвежда нови проверки или контрол на стоките, които ще постъпват от Република Ирландия (част от ЕС) в Северна Ирландия (част от Обединеното кралство), подчертавайки обаче, че този план е само временен и едностранен.

Стоки, пресичащи границата от Република Ирландия в посока Северна Ирландия, няма да бъдат обхванати от новия митнически режим и ще останат напълно необлагаеми.

Планът има за цел да компенсира повишаването на цените, което потребителите биха изпитали при сценарий на Брекзит без сделка в резултат на рязка обезценка на британската лира и на по-високи разходи за внос. Правителството на Великобритания определи плановете си като "балансиран подход".

Агенция Блумбърг отбеляза, че предложените от Великобритания митнически ставки ще бъдат по-ниски от сегашните, определени от ЕС в много области, които варират от 60% мито върху вноса в съюза на птиче месо до 13%-на ставка върху вноса на сирене и на свинско месо.

По отношение на вноса на готови автомобили и камиони, Великобритания ще прилага тарифа от 10,6% в случай на Брекзит без сделка, в сравнение с 11,3%, с които ЕС обмитява този вноса за най-облагодетелстваните държави извън съюза. По отношение на текстила, Великобритания ще прилага мито от 0,9% в сравнение с цели 8% в рамките на ЕС, докато обувните принадлежности, за които ЕС прилага импортна тарифа от 8,2%, ще бъдат безмитни в рамите на Обединеното кралство./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG