АМ „Струма“ напредва, остават още 40.6 километра за доизграждане

 АМ „Струма“ напредва, остават още 40.6 километра за доизграждане

Само 40,6 км остават за доизграждане от АМ "Струма", като по 12,6 км от тях се извършват строително-монтажни работи. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Благоевград, където участва в дискусия на тема "Европа в нашия дом", посочиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според думите й, 43 км от магистралата са на територията на област Благоевград, което я прави жизненоважна за икономическото развитие на региона и мобилността на населението. В момента се изгражда лот 3.1. - от Благоевград до Крупник, от който са изпълнени 48 на сто от строително-монтажните работи.

На 11 февруари е бил сключен договор от АПИ с консорциума АМ "Струма Тунел 2018" за строителството на тунела "Железница", който ще е с дължина около два км и ще е най-дългият, строен у нас досега. Паралелно с това има сключени договори за участъците преди и след тунела. Остава за строителство най-трудният и скъп участък от "Струма" - през Кресненското дефиле, с индикативна стойност 875,3 млн. лв. без ДДС. Инвеститорският интерес към проекта е изключително голям, а в момента АПИ оценява получените предложения.

На територията на област Благоевград със средства от бюджета се реализират още няколко важни проекта. Сред тях е основният ремонт на тунела "Кривия" на път Е-79: София - Кулата, където ще бъде изградена нова отводнителна система, ще бъде поставена хидроизолация и нова светофарна уредба, както и енергоспестяващо осветление. На финала е и рехабилитацията на третокласния път Струмяни - Микрево - границата с Република Северна Македония, от който в ремонт са 22 км. До 2020 г. ще бъде изграден и новият ГКПП "Клепало".

В област Благоевград са сключени 44 договора по ОПРР /2014-2020/ на стойност 103,6 млн. лв. Те са за подобряване на образователната, здравната и социалната инфраструктура, градската среда и транспорта.

 

Министър Аврамова е обърнала внимание, че липсата на консолидация на всички общини на област Благоевград в единна ВиК асоциация лишава региона от достъп до европейско финансиране за водна инфраструктура. Това затруднява общините да инвестират и в асфалтирането на улици и подобряването на обществените пространства, е посочила министърът./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG