ФОРУМ за младежко предприемачество в град Белица

ФОРУМ за младежко предприемачество в град Белица

Форум за представяне на идеите за младежко предприемачество ще се проведе на 20 март 2019 г., в град Белица, от 14 ч. в конферентната зала на Община Белица. Това е заключителното събитие, планирано по проект „Предприемачество с планински релеф! Насърчаване на младежката инициативност към иновации и трансформации.“, НПМ-046-П2-ТО4/2018, Договор №25-00-51/17.09.2018 г., изпълняван от Сдружение ВИА СИВИК в партньорство с НЧ „Георги Тодоров -1885", град Белица.

 

На форума е моментът, когато младежите от региона на Белица ще представят идеите си за предприемачество пред заинтересованата общност - местната власт, читалищната и образователната общност и бизнеса. Специален гост на събитието ще е кметът на Община Белица – г-н Ревански, който от самото начало подкрепи проекта, тъй като един от основните приоритети на Общината е подобряване уменията и знанията на младежите и активното им включване в местната икономика като самостоятелни и активни фактори.

 

На Форума ще се търси диалог с всички страни, от които зависи развитието на младежката общност, насърчаването й да е по-инициативна и смела и да участва с цялата си енергия и ентусиазъм в живота на региона. Това е нужно, защото предприемачеството е процес, при това дълъг, а предприемачи се отглеждат продължително, безотказно и се „поливат“ обилно с мотивация и подкрепа.

 

По време на проекта, участниците бяха обучени и развиха личностни умения, нужни на предприемача, за да може той да е лидер, екипен играч, да комуникира успешно, да привлича съмишленици, да печели доверие и т.н. Обучителите им представиха основни инструменти за бизнес моделиране, чрез които да определят на кого, какво и как да продават така, че да се постигне печалба и/или постигане решаването на социален проблем/кауза. Стъпките в предприемачеството младите хора преминаха, развивайки собствените си бизнес проекти.  

 

Младежите работеха в екипи и генерираха пет предприемачески идеи, белязани с характеристиките на местната действителност, наличните ресурси и идентифицираните нужди. От генерираните идеи стана ясно, че младите хора обичат и ценят природните ресурси на мястото, на което живеят. Те осмислиха уникалността на местните си традиции, обичаи, фолклор и ги вплетоха в бизнесите си. Тези младежи са запазили качества, типични за малките населени места – готовност да си помагат, умение да посрещнат гости, внимание към всеки празник. Умеят да се веселят и да предлагат домашен уют, приятелска атмосфера, да приготвят вкусна гозба.

 

Всичко това би могло да се подкрепи, за да се запази и нещо повече – през проекта младежите разбраха, че именно това местното, типичното, ежедневното за тях, което приемат за даденост, би могло да е най-успешният им и устойчив бизнес модел. Защото това са те, това познават най-добре, това ги прави различни и ценни за другите.

 

По време на проекта, екип от професионални обучители, консултанти, гост-презентатори подкрепяха и мотивираха младежите по пътя им на предприемачите и ги накараха да вярват в идеите си, че е възможно те да се случат. В същото време, те ги въоръжиха със знания, умения и отношение, без които предприемачеството няма как да покълне.      

 

Проектът дава повод да се представят гледните точки на младите хора, да се провокира тяхното мислене като тези, които сами правят живота си и от които зависи как ще протече той. Но нищо не се случва без да се опита, без да се направи първата крачка, без мечта за това какъв искам да бъда, докъде искам да стигна.     

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG