ТЪРСИ

КАК ще се оценява социално добавената стойност на социалните предприятия?

КАК ще се оценява социално добавената стойност на социалните предприятия?

От края на март се провеждат обществени консултации по Проекта на Правилник за прилагане на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика, с който се уреждат условията и редът за вписване в и заличаване от Регистъра на социалните предприятия като единен национален административен регистър. Във връзка с Правилника и на основание § 7 от Заключителните разпоредби на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика (ЗПССИ) на Портала за обществени консултации тази седмица бе публикуван и Проект на Методика за оценка на социалната добавена стойност.

 

Тази Методика е много важна за гражданските организации, защото с нея се урежда начинът за определяне на социалната добавена стойност, произвеждана от дейността на социалните предприятия по чл. 7 и чл. 8 от ЗПССИ, което от своя страна е задължително условие за вписване в Регистъра на социалните предприятия. Методиката трябва да създава общ за всички социални предприятия подход, чрез който да могат да се идентифицират моделните специфики, социалните цели, икономическата и социалната среда, заинтересованите страни, ефективното използване на вложените ресурси, преките и косвените ефекти от дейността в подкрепа на целева група и/или за постигане на социална цел, така че всяко социално предприятие, което има нужда от подкрепа, да може я получи на основата на обективно измерена социална добавена стойност.

 

Ето защо на този етап е от съществено значение неправителствените организации, които извършват свързана с мисията си стопанска дейност и които определят себе си като социални предприятия,  да вземат участие в общественото обсъждане и да изразят своите мнения и коментари по проекта на Методика и заложените в нея правила, като изпратят своето становище лично - чрез Портала за обществени консултации,  или със съдействието на Български център за нестопанско право - като ни изпращат предложения и коментари (на електронен адрес: info@bcnl.org или margarita@bcnl.org) за да ги включим в общо становище. Крайният срок за това е 1 май 2019 г./ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG