Имаме голяма степен на готовност с проекта за регулиране на фазата на изплащане на втора пенсия заедно със социалните партньори, с Комисията за финансов надзор, с НОИ. Това коментира в Русе министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БТА.

Той обясни, че още през миналата година е подготвен проект. Работата продължавала и в момента с оглед отразяване на някои бележки и становища, които били получени от регулатори и от Министерството на финансите с цел отчитане на техните позиции.

"Надявам се да можем да финализираме и този въпрос да бъде решен преди настъпване на фазата на изплащане, което се очаква да бъде през втората половина на 2021 година. Тогава първите жени, осигурени в универсален пенсионен фонд, ще добият право на пенсия", каза Петков.

По думите му втора пенсия би трябвало да имат всички, които са родени след 31 декември 1959 г. и които са задължени да се осигуряват в универсален пенсионен фонд.

"Могат да нямат втора пенсия, ако са избрали да прехвърлят парите си в първия стълб. Тогава те ще получават една пенсия в ненамален размер от първия стълб. Ако пет години преди навършване на пенсионна възраст са членове на универсалния пенсионен фонд, те остават в този универсален пенсионен фонд. Съгласно уредбата, която в момента се подготвя за базата на изплащане, ще имат възможност да получават пенсии или друг пенсионен продукт, защото в проекта, който е подготвен и който се обсъжда и усъвършенства, са предвидени различни опции за изплащане на пенсионния доход", обясни Петков./dir.bg