ДНП „Рила“ отбеляза Световния ден на Земята с поредица от инициативи

ДНП „Рила“ отбеляза Световния ден на Земята с поредица от инициативи

Дирекция „Национален парк Рила“ отбеляза Световния ден на Земята под мотото „Защитете биологичните видове“с поредица от инициативи в Благоевград, Разлог, Паничище и Самоков.

Инициативите стартираха на 16 и 17 април 2019 г., когато Д „НП Рила”и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“– гр. Благоевградпроведоха първите открити уроци свързани с отбелязване на Световния ден с участието на третокласници от благоевградското училище. Програмата включваше мултимедийни презентации за запознаване с дивата природа на Национален парк „Рила“ на тема: „За живота на дивата коза“за популяризиране на биоразообразието на Национален парк „Рила“. Открит урок на тема „Защитете биологичните видове“в училището ще се проведе и на 19 април 2019 г. от 16.00 часа.

Отбелязване на Деня на Земята, се проведе и на 17 април в Посетителски център – Паничище, където експерти от парковата дирекция под формата на беседи, презентации за запознахапартньори и представители на заинтересовани странис дивата природа на НП „Рила“.

На 18 април 2019 г. Д „НП Рила”и Трето ОУ „Димитър Талев”– гр. Благоевградотбелязоха Световния ден на Земята с участието на второкласници от благоевградското училище. Програмата включваше мултимедийнипрезентацииза запознаване с дивата природа на Национален парк „Рила“ и защитените териториии популяризиране на биоразообразието на Национален парк „Рила“.

На 19 и 22 април 2019 г. от 10.00 ч. в Исторически музей – гр. Разлог ще проведат събития свързани с отбелязване на Световния ден на Земята с участието на ученици от разложките училища. С мултимедийни презентации парковите експерти щепредставят дивата природа на Национален парк „Рила“, уникалното биоразообразие на защитената територия и Деня на Земята на тема „Защитете биологичните видове“.

На 20 април 2019 г. 11.00 ч. в Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевградще проведе традиционния ХХIНационален ученически празник „За Хляба наш…“ по повод Световния ден на Земята. В събитието Д „НП Рила“ ще участва с експерт от парковата дирекция като жури в ученическия конкурс за научна разработка.

Събитията по повод международната природозащитна дата ще продължат и на 22април2019 г. от 09:30 до 17:00 ч.в Посетителски център за НП„Рила“ в Паничище и Посетителски-информационен център – гр. Самоков е обявен Денна отворени врати, където всеки желаещможе да научи интерестни факти за защитената територия, световната природозащитна инициатива с изнасяне на беседи.

 

Световният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на нашата планета. През 2019г. темата на кампанията еЗащитете биологичните видове, а мотото „В природата нищо не съществува само“, които акцентиратвърху това, че всички живи същества имат незаменима стойност и всеки вид има уникална роля в сложната мрежа на живота. Тазгодишното издание на Деня на Земята насочва вниманието на световната общественост към темповете на изчезване на видове диви животни и растения, които все още могат да бъдат забавени и популацията на много намаляващи и застрашени видове все още може да бъде възстановена.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG