30 април: Христо Проданов става първият българин, изкачил осемхилядник

30 април: Христо Проданов става първият българин, изкачил осемхилядник

На 30 април 1981 г. Христо Проданов изкачва връх Лхотце, 8516 м и става първият българин успял да покори осемхилядник.

Роден е на 24 февруари 1943 г. в град Карлово. Завършва Висшия Химико-технологически институт в София. Като инженер-металург е работил в Перник и в металургичния комбинат Кремиковци АД. С алпинизъм се занимава от юношеските години. Осъществил е многобройни изкачвания в планините в България, в Алпите, в Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите.

Христо Проданов е първият българин изкачил връх Еверест. През 1984 г. се провежда национална експедиция до Еверест. Христо Проданов е утвърден за зам. ръководител на експедицията, по техническите въпроси. На 20 април, 1984 г. в 18 ч. 15 минути Христо Проданов се изкачва на връх Еверест – сам и без кислороден апарат, по Западния гребен, по “Жестокия път”. На върха остава 33 минути. Оставя камерата си на върха (впоследствие намерена от Николай Петков на 9 май).

Слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не го е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо Проданов да бивакува на открито, на височина около 8 700 метра. В “Зоната на смъртта”, без кислород, е на 20 април, 21 април. И до последния си дъх на 22 април 1984 година. Първият български алпинист, изкачил се на Еверест – сам и без кислород, остава завинаги на тази височина. Христо Проданов е 155-ия алпинист изкачил се на Еверест. Посмъртно е награден с орден "Герой на Народна Република България"./bgnow.eu

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG