Гергьовденски обичаи и обреди показват на 5 и 6 май в етнографския музей „Етър“

Гергьовденски обичаи и обреди показват на 5 и 6 май в етнографския музей „Етър“

Възстановки на празнични обичаи и обреди, свързани с Гергьовден, показват на 5 и на 6 май в етнографския музей на открито „Етър„. Това съобщиха от туристическия комплекс.

На 5 май, между 11:00 и 13:00 часа, гостите на музея могат да се хванат на Гергьовденското хоро, което ще поведат танцьорите от фолклорната танцова формация „Боженци“ и фолклорните формации към габровското читалище „Априлов-Палаузов 1861“. През целия ден ще се украсяват гергьовденски хлябове, ще се бие масло и ще се подсирва сирене.

В 16:00 часа същия ден започва постановката на добричкия драматичен театър „Йордан Йовков“ – „Юнаци с умни калпаци“. С много хумор гостуващите актьори представят историята на четирима юнаци, които пазят селото си от ламя, обясниха от музея.

Гергьовден ще започне на 6 май в 10:00 часа с празничен водосвет, а посетителите могат да се поклонят пред копието на чудотворната икона „Св. Георги Зограф“ от Света гора.

По-късно през деня сдружение „Нишан“ ще обедини традицията с дигиталните изкуства чрез работилницата „Анимирай Гергьовден“. Всяка дете, което обича да твори, може да създаде свое анимирано филмче, представящо моменти от гергьовденската обредност. Чрез метода на стоп-кадър анимацията участниците в работилницата ще могат да изразят видяното и наученото в музея по нов и забавен начин.

Заниманията са подходящи за деца на възраст между 8 и 15 години и са с продължителност 2 часа. Необходимо е да се заяви участие в Книгопродавницата на музея.

Деца и възрастни могат да участват в образователната игра „Гергьовденски пъзел“, в която ще се забавляват, но и ще научат повече за българските традиции, свързани с Герьовден./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG