ТЪРСИ

ОБЩИНА ЛУКОВИТ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ЕВРОПА ЗА ГРАЖДАНИТЕ“

ОБЩИНА ЛУКОВИТ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ЕВРОПА ЗА ГРАЖДАНИТЕ“

Секретарят на Община Луковит Камелия Василева, заедно с представители на общинската администрация и с младежи от общността, взеха участие в международна среща по покана на Община Валдина, Италия.

Събитието се състоя в италианския град Валдина от 22 до 29 април 2019 г. и бе част от дейностите по проект „С или без Европа? Гражданите обсъждат евроскептицизма“.  Проектът се изпълнява от Община Валдина в партньорство с четири европейски общини и е финансиран по програма „Европа за гражданите“ 2014-2020 г., направление 2 „Демократична ангажираност и гражданско участие“, мярка 2.1. „Побратимяване на градове“. Неговата цел е да се укрепи чувството на принадлежност към Европа, за да се преодолее чувството на еврофобия сред гражданите.

В срещата участваха също така представители на общините Тар (Унгария), Долинка (Словакия) и Сантяго де Компостела (Испания). Фокусът бе насочен към обсъждането на евроскептицизма от гледна точка на гражданите, особено сега, когато той е реалност, изискваща по-нататъшно разглеждане, дебат и разбиране. Събитието подкрепи братството между участващите граждани и те бяха призовани да обсъждат и сравняват европейските приоритети и бъдещето на ЕС.

Работните контакти включваха срещи, дискусии и дебати, изграждане на капацитет, семинари, кръгли маси, обмен на най-добри практики и др. с цел развитие на активно гражданство и насърчаване на взаимодействие между участниците.

Чрез методологията на неформалната работа гражданите и младите хора бяха истинските участници в проекта с техните мнения, опит и гледни точки. По такъв начин Европа става по-осезаема и видима реалност.

Подписването на клетва за побратимяване между европейските общини участнички бе повод да се създаде дълготрайно сътрудничество и солидно приятелство и да се гарантира, че гражданите ще се чувстват истински европейци. Затова участниците бяха насърчени да обменят мнения и добри практики с цел формулиране на нови идеи и конкретни бъдещи предложения.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG