ТЪРСИ

ОТКРИТИЕ КРАЙ СЛИВНИЦА: Следи от преди 5 хиляди години

 ОТКРИТИЕ КРАЙ СЛИВНИЦА: Следи от преди 5 хиляди години

Археологически проучвания 2018 – 2019 г. в местността “Сарая”
Във връзка с инфраструктурен проект „Модернизация на път I-8 Калотина – СОП“  стартираха археологически проучвания на обект, разположен северозападно от гр. Сливница. Те се провеждат под научното ръководство на доц. д-р Алексей Гоцев от НАИМ при БАН и заместник ръководители Васил Кацаров от ИМ – Панагюрище и Вяра Петрова от АМ – Септември. 
Благодарение на кмета на община Сливница - Васко Стоилков, бяха осигурени работници от бюрото по труда. Помогнаха и зам.-кметовете на гр. Драгоман - Емилия Милушева и Лидия Найденова. За три месеца археологическите проучвания обхванаха площ от около 9 000 кв. м.

Най-ранните следи от човешка дейност на обекта се отнасят към самото начало на бронзовата епоха. Разкрити са пет жилищни постройки вкопани в меката скала и снабдени с пещи. Обиталищата са мазета, покрити с нетрайна конструкция - дървени колове и обмазани с глина стени. По неизвестни причини селището е престанало да съществува за дълъг период от време. Открити са следи от човешко присъствие от Ранножелязната епоха, 8 – 7 в. пр. Хр. Керамиката е характерна за култура „Басараб”. Корените й са по поречието на р. Дунав, но не е известно защо нейни представители са проникнали в Софийското поле. Формите са изящни, украсата е прецизна, със сложни канелюри, релефни ленти и псевдошнурове. Последният период на обитаване на този обект се свързва с късната античност, 4 – 6 сл. Хр. Открити бяха няколко ями, в които имаше строителна и битова керамика, свързана с този период, както и скелети на животни.
Правят впечатление откритите брадви и тесли, изработени от камък и бронз. Има и различни по форма глинени тежести, прешлени за вретено, костни шила, кремъчни сечива, глинени модели на колела, които илюстрират отделни аспекти на материалната и духовна култура на древното население. Открити са и различни хромелни камъни. 
Керамичния комплекс впечатлява с изящните си форми (чаши, купи, кантароси, паници, кратери, амфоровидни съдове). Представен е почти цялостно трапезният репертоар от съдове за всяка от епохите.
Част от най-представителните находки ще вземат участие в изложбата „Археология на София и Софийско  2018 г.“, която ще бъде открита на 15.05.2019 г. в София.
 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG