ТЪРСИ

На пазара се продава фалшив акациев мед

На пазара се продава фалшив акациев мед

На пазара има продукти на фалшифициран мед. Това установи екипът на „Чети етикета“ след проведен лабораторен тест заедно с Референтната лаборатория на Агенцията по безопасност на храните.

Целта на инициативата е да се провери дали съществува наличие на пестициди, антибиотици или други замърсители в бурканите с мед, които се предлагат на пазара. Експериментът беше направен с акациев мед, които обаче се оказа, че медът не е акациев, както твърдят търговците. В тази връзка директорът на лабораторията д-р Димитринка Господинова обясни , че пчелният мед от акация не кристализира в рамките на две години и само това може да бъде индикатор, че медът не е такъв какъвто пише на етикета.

Освен това тя заяви, че вариациите, които се правят на меда от всякакви растения, не са възможни. Пример за това беше посочен мед от смокиня, за който експертката беше категорична, че такъв не може да съществува, тъй като самият плод е цветът. В такъв случай пчелата не би могла да събере от него прашец или нектар.

В рубриката стана ясно, че всъщност пчелният мед е третия най- фалшифицирам продукт в света. Най- големият производител в световен мащаб е Китай, където производството стига до 450 хил. тона, а в ЕС вносът на мед от Китай е близо 100 хил. тона. Поради този факт изследванията показват, че 20% от тестваните продукти, внос от трети страни, са били фалшификати.

Според пчелари от Бургаско по- вредни за меда са добавките, които го правят най- фалшифицираният продукт, заедно със зехтина. Те смятат обаче, че тази практика е най- вече сред големите преработватели.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG