Градят уникална система за идентификация в тунел Траянови врата

Градят уникална система за идентификация в тунел Траянови врата

В тунел „Траянови врата“ на АМ „Тракия“ ще се изгради уникална за България система за автоматична идентификация на пътните инциденти, каквато до момента не е правена у нас. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски пред участниците в Международния форум по пътна безопасност и иновации „Нови технологии и добри европейски и световни практики“.

Той се организира от Браншовата асоциация „Пътна безопасност“ и Международната пътна федерация (IRF).

Председателят на АПИ посочи, че за повишаване безопасността на движение по основната пътна комуникация между София и Бургас в момента се провежда обществена поръчка за изпълнител при изграждането на интелигентна транспортна система на автомагистралата. Индикативната стойност на новия и иновативен за пътната администрация проект е над 7 млн. лв., а средствата са осигурени от фондовете на Европейския съюз. В момента тръжната комисия разглежда техническите предложения на кандидатите и в следващите седмици предстои отваряне на ценовите оферти и класиране на кандидатите.
Предвижда се в тунел „Траянови врата“ да бъде изградена система, която ще позволи чрез подвижни бариери да се управлява и пренасочва трафикът в една от двете тунелни тръби, така че при настъпване на инцидент в едната тръба, трафикът да се пренасочва по другата. Съоръжението ще бъде с ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, метеорологични станции при порталите на съоръжението и др.

На автомагистралата ще бъдат монтирани и 40 бр. електронни информационни табели по 20 бр. във всяка посока. Чрез тях шофьорите в реално време ще се информират за възникнало събитие на пътя, което е бърза, надеждна и високотехнологична възможност за навременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътна обстановка, въведените ограничения и алтернативните маршрути. За първи път ще бъдат монтирани и камери за измерване на средна скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от АМ „Тракия“, като целта е повишаване безопасността на движение и спазване на ограниченията на скоростта. Друга новост ще е монтирането на сензори за претегляне на моторните превозни средства в движение. По този начин ще се филтрират претоварените превозни средства и ще се даде възможност за извършването на повече на брой, по-бързи и по-ефективни проверки./offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG