Виж етикетчето: С 8 започват номерата на ГМО плодовете

Виж етикетчето: С 8 започват номерата на ГМО плодовете

Много хора не обръщат внимание на етикетите, които са залепени върху кората на плодовете и инстинктивно ги махат, преди да ги изядат. А дори и когато ги забележат, малцина знаят какво точно означават те. Истината е, че те са там не без причина, обясняват експертите. Освен евентуално името на производителя, трябва да се имат предвид и номерата, които разкриват важни данни за начина, по който са отгледани плодовете, съобщават от Асоциация „Активни потребители“. Това е така нареченият PLU-код (Price look-up codes). Използването на тези числа обаче, не е задължително.

Aко плодовете имат етикет, на който са обозначени 3 или 4 цифри, това означава, че те са отглеждани с помощта на торове и технологии от последните 50-ина години. Така например един лимон е маркиран с номер 4033, докато бананите са с номер 4011.

Ако плодът има пет цифри, от които първата е 9, това означава, че е органичен. Такъв етикет е гаранция, че плодовете се отглеждат без пестициди и торове. Например, бананите с биологичен произход са номерирани 94011.

 

Най-опасно е, когато първата цифра е 8.Това може би е най-важната особеност, защото представлява плод, който е генетично модифициран, а се разпознава на базата на пет цифри, първата от които е винаги 8. Например, тези банани на етикета си имат номер 84011. Тъй като това обаче е доброволна маркировка, колко производители пишат, че предлагат ГМО продукти?

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG