Специално лого ще бележи храните с планински произход

Специално лого ще бележи храните с планински произход

Специално лого ще могат да поставят производителите на продуктите си с планински произход, за което трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Това става възможно след обнародването в Държавен вестник на Наредба № 4 от 28 май 2019 г. за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“, допълват експертите.

Този термин за качество може да се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони, казват специалистите. Регистрираните производители по Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход също ще могат да ползват понятието при извършването на директни доставки на непреработени продукти от производители.

За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях, казват от агроведомството.

Българската агенция по безопасност на храните ще трябва да извършва контрола върху употребата на логото на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG