Нова отсрочка за касовите апарати в бензиностанциите

 Нова отсрочка за касовите апарати в бензиностанциите

Ново удължаване на срока за подмяна на софтуера на касовите апарати в бензиностанциите ще има, тъй като Министерството на финансите предложи за обществено обсъждане изменения в Наредба 18 за касовите апарати (Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства).

Подзаконовият нормативен акт е в резултат на срещата на министъра на финансите с представители на веригите бензиностанции, на която бизнесът е изразил сериозни притеснения от оставащото време до края на юни за въвеждане на новите изисквания към софтуера на фискалните апарати. Новият срок е 30 септември 2019 година.

Дотогава ще се се прилага досегашният ред за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти.

 

Има и две условия

Първото е към 31 юли 2019 г. бензиностанциите да имат сключен договор за внедряване на Електронна система с фискална памет (ЕСФП) от одобрен след 1 април 2019 г. тип софтуер, могат да ги внедрят до 30 септември, а това са по-голяма част от търговците на горива.

Второто условие е до 31 юли веригите бензиностанции да представят в НАП график за внедряване по обекти до 30 септември 2019 година.

Удължавайки срока за всички търговци, които използват системи за управление на продажбите си, до 30 септември, Министерството на финансите предоставя достатъчно време за наблюдаване в реални условия на работата на новия софтуер преди масовото му внедряване, както и че няма да се стигне до затваряне на търговски обекти, пише в мотивите към проекта за изменение на Наредба 18.

Също така е отчетен фактът, че за целите на масовото внедряване на ЕСФП в търговските обекти е необходимо да бъде предоставен допълнителен период от време за осигуряване на безпрепятственото функциониране и инсталиране на ЕСФП./dir.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG