Да счупиш ледовете: Европа търси българска продукция

Да счупиш ледовете: Европа търси българска продукция

Европа търси българска продукция, това е категоричното мнение на Иван Иванов, собственик на предприятие за производство на замразени плодове и зеленчуци в Павликени. Зад гърба си той има само една година работа в този бранш, но вече е наясно с основните пазарни тенденции и най-вече с факта, че родната стока има почитатели в Западна Европа. В момента в складовете на фирмата няма останала българска продукция, докато съвсем доскоро там са стояли непродадени замразени гръцки кайсии.

Първоначалната идея на Иванов била да преработва само плодове и зеленчуци, произведени у нас. И още през миналия сезон успява да я реализира на 99%. Закупени са символични количества гръцки и турски пресни плодове, но интересът към тях не е завиден. В същото време никаква българска готова продукция не се задържа.

 

Как е създадено предприятието?

Предприятието е изградено със средства по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони. Иванов купува запустялата сграда на бившата „Родопа“ в Павликени още през 2013 година. В началото е липсвала точна цел, докато не се е избистрила идеята, че предприятие за преработка на плодове и зеленчуци ще бъде добра инвестиция. „Исках да събудя хората в нашия регион“, разказва бизнесменът, чийто първоначални занимания са далеч от земеделието и хранителната индустрия. Стойността на проекта е 4. 776 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е 2.388 млн. лева. „За подобно начинание банковите кредити и личните спестявания не са достатъчни, нямаше да се справим с без средствата, които получихме безвъзмездно“, категоричен е собственикът на „Булдирект“ ЕООД. За да оправи изоставената сграда и двора на предприятието са били необходими общо около 6 млн. лева.

Една от първите му работи е била да започне да събира специалисти, с които да работи успешно. Управителят Димитър Димитров е в компанията от момента на проектирането и заедно със собственика е преминал през всички трудности и предизвикателства, свързани с изграждането на предприятието. Проектирането е продължило доста дълго, а след това от „Булдирект“ са ползвали услугите на консултантска фирма, която е подготвила проекта, с който са кандидатствали пред ДФ „Земеделие“. От съществено значение е и изборът на коректни доставчици на технологичното оборудване. В случая са се доверили на старозагорска фирма с опит в бранша.

 

В търсене на зарзавата – „тука има, тука нема“, какво се случва?

Битката за родна суровина е много голяма, категоричен е Иванов, който наскоро бил на среща с производители на плодове и зарзават от Южна България. В същото време зеленчукопроизводителите се жалват, че продукцията им остава неизкупена, което е истински парадокс на фона на малкото родно производство.

В предприятието се преработват ягоди, малини, кайсии, сини сливи, вишни, череши, шипки и трънки, както и червени капии. Крайният продукт е насочен към европейския пазар, предимно във Франция, Германия и Англия. Към западноевропейските потребители потеглят шоково замразени плодове и зеленчуци в кашони по 10 кг, където може да са пакетирани по 5 кг или 2,5 кг.

Годишният капацитет на предприятието е между 800 и 1000 тона. През първата година от предприятието са излезли около 500 тона, но преработката започнала сравнително късно – през май 2018 година. Фирмата разполага с осем минусови камери.

От района на Попово си осигуряват малините, за ягодите разчитат на производителите от Кричимско, кайсиите са от градините край Тутракан и Силистра.

 

Производителите на храсти поглеждат ли крадешком към нови производства?

„Исках малко да пораздвижа района, защото тук все още има хора, които искат да се занимават със земеделие, а за плодовете и зеленчукопроизводството са необходими доста работници“, сподели още Иван Иванов, който все още има надежда да събуди съгражданите си за този тип производства. В момента регионът е разпознаваем предимно с отглеждането на декоративна растителност. В цялата страна са известни разсадниците от Павликени, които продават стоката си в големите градински центрове и хипермаркети.

От една година Иванов е регистриран като земеделски производител. Наел е 20 дка, върху които отглежда пипер от сръбския сорт „Паланачко чудо“. Амбицията му е площите да се увеличат до 100 декара и така сам да осигурява суровината за предприятието. Замразеният червен пипер изцяло се реализира на вътрешния пазар, това е силно търсена стока, за която се получава и добра цена. От влизането на суровия пипер в предприятието до пълната му готовност да се реализира печен и замразен на пазара минават пет часа, разказва управителят Димитър Димитров. Линията, с която разполагат за печене и подготвяне на пипера, е една от най-модерните в страната.

 

Някакви проблеми с работната ръка?

Нямам проблеми с работната ръка, смело казва Иван Иванов, когато го запитаме за най-болезнения въпрос в последно време сред работодателите, независимо от отрасъла, големината на предприятието и региона. И как се постига това чудо в край, който не е пощаден от обезлюдяването. Отговорът е прост – с коректно заплащане. Такава е рецептата за успеха, според Иванов. Въпреки че се налага два месеца в годината да прекъсва работата на завода, той продължава да плаща заплати на своите около 40 работници. Именно на тези хора той ще разчита и през идващия сезон, когато планира да натовари максимално производствените линии и да бъдат преработени 1000 тона плодове и зеленчуци./agrozona.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG