Рисунки върху контейнери за отпадъци приканват да пазим чисто

Рисунки върху контейнери за отпадъци приканват да пазим чисто

От днес забавни графични послания за чистота ще напомнят на жителите на кв. Кичук Париж в Пловдив да се замислят къде и как изхвърлят отпадъците си. Акцията е дело на творческия тандем Goldhorn (Златорог), известен с графити рисунките си в Капана, и на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!".

 

Поредната инициатива на активистите за чистота в Пловдив беше проведена пред любопитните погледи на  трийсетина деца на възраст между 8 и 12 години от занималня „Киколина". Част от тях се включиха в изрисуването на контейнерите. За малките художници беше интересно да научат защо е важно да пазим чисто, как да събираме разделно отпадъците си и къде да ги изхвърляме. През м. юли предстои изрисуването с послания за чистота на още контейнери в града.

 

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!" е платформа, която обединява усилията на активисти, доброволци, граждани, артисти и представители на различни организации, с цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците. За да живеем в по-чист град #БезОтпадъци и за да привлече вниманието на пловдивчани към темата за чистотата в града, през последните два месеца платформата подпомогна разделното събиране на опаковките от храна и напитки на шест мащабни събития в града, създаде насоки как да се организира чисто събитие и проведе няколко публични акции, сред които и представянето на т. нар. Траш патрул.

 

Повече за „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”:

 

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!" е инициатива на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и работи в четири направления. Под мотото #ПразнувамеЧисто доброволци на платформата провеждат обучения за организатори на събития и ги насърчават да събират разделно отпадъците по време на големи мероприятия. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и да събират разделно отпадъците си. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони и публични инициативи за насърчаване на чистотата в града под наслов #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно в края на годината с гражданско участие ще бъдат обновени 2 зони в града. Целта е те да се превърнат в модерни места за срещи или спорт за местната общност. В допълнение, срещу събраните и предадени за оползотворяване опаковки от всички инициативи и събития през годината, на няколко места в Пловдив ще бъдат създадени модерни кътове за сядане.

 

Платформата АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци. Партньори в дейностите са Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и ЕКОПАК./ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG