ТЪРСИ

Най-голямата пещ за плоско стъкло в Европа заработи в Търговище

 Най-голямата пещ за плоско стъкло в Европа заработи в Търговище

Нова производствена пещ бе пусната в експлоатация в завода за плоско стъкло на "Тракия глас България" край Търговище. Инвестицията е за над 42 млн. евро. На официалната церемония днес присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, главният изпълнителен директор на холдинга "Шишеджам" Ахмед Кърман, народни представители, областният управител и кметът на Търговище, партньори и десетки гости от страната и Турция.

Съоръжението е едно от трите най-големи в света и най-голямото за производство на плоско стъкло в Европа. Приносът на холдинга в икономиката на България е около 800 млн. евро, каза Ахмед Кърман. По думите му "Шишеджам" развива дейност вече в 14 държави и има 22 000 служители.

Подмяната на съоръжението в завода в Търговище се извършва за първи път от изграждането на завода през 2006 г. Капацитетът на пещта е 725 тона стопено стъкло за 24 часа. Въведена е и нова инсталация за охлаждане с нулеви загуби на вода. Тя ще поддържа изправността на новата пещ, чиято температура вътре достига средно 1 600 градуса, обясниха от ръководството на завода.

В заводите на "Тракия глас България" край Търговище работят общо четири пещи. Средната продължителност на живот на подобно съоръжение е средно 12 - 14 години./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG