Само 15 от 146 находища на минерална вода се използват за бутилиране

 Само 15 от 146 находища на минерална вода се използват за бутилиране

Находищата на минерална вода в България са 146, от които изключителна държавна собственост са 102, а останалите 44 са публична общинска. 15 от всички находища са предоставени за бутилиране, което е една много малка част от изворите, годни за консумация. По последни данни за 65 от изворите има анализи, които сочат, че водата им има питейни качества. Това каза за БТА Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производители на безалкохолни напитки в България

Жана Величкова посочи изминалата 2018 година като положителна, през която компаниите от асоциацията са успели да реализират на пазара над 1 700 милиона литра бутилирана вода и безалкохолни напитки и отчитат ръст в почти всички категории на индустрията.

Въпреки огромните усилия, които тази индустрия полага в посока да достигнем по-бързо до кръговата икономика, получихме едно изискване за трайно прикрепени капачки, изискване, което няма познато технологично решение за голяма част от тях в момента, а в същото време трябва да се съобразят с него в рамките на 5-годишен срок, посочи Величкова. Поводът за това изискване е изследване на глобалната морската среда, в която се оказва, че 3 на сто от неразлагащите замърсители са капачки от пластмасови бутилки, поясни Величкова/dir.bg.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG