Започва ревизия на всички концесии на плажове

 Започва ревизия на всички концесии на плажове

Парламентът прие на първо четене  промени в Закона за концесиите, предложени от Министерски съвет и свързани с морските плажове.

С промените министърът на туризма ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

Предвижда се плажовете да се отдават на концесия по специалния ред на Закона за Черноморското крайбрежие, както е било до края на миналата година. 

Министър Николина Ангелкова заяви в парламента, че морските плажове са специфични и няма как да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга голяма инфраструктура.

С промените се приравняват концесиите без трансграничен интерес с концесии с трансграничен интерес, чиято прогнозна стойност е над 5 548 000 евро.

Министерството на туризма стартира за пореден път ревизия на всички концесионни договори, като на нарушителите непрекъснато се налагат неустойки и глоби, каза Николина Ангелкова.

Цените на чадъри и шезлонги са различни за всеки плаж. Концесионери, наематели си позволяват високите цени, които ние категорично не подкрепяме, но пазарът определя цените, добави тя.

От 2016 г. досега за различни нарушения са прекратени около 15 договора, за миналата година - шест, а четири са в процедура, стана ясно от думите й.

Плажовете у нас са отдадени на концесия до 2020 г., изтичат договорите за 39 плажа, ако не се промени досегашният ред, ще следва да се отдават при много тежки условия, обясни министърът на туризма защо се налага да се промени Законът за концесиите.

Според Ангелкова е много важно да се осигури стопанисването на плажовете и задължителните дейности, свързани с водното спасяване, медицинското обслужване, почистването.

Дебатът продължава, защото е изключително трудно да се намери това сечение, което да обхване спецификите на всеки един от всички 237 морски плажа, за да може правилно да се групират, коментира Николина Ангелкова. Тя информира, че от всички плажове 134 са на концесия или под наем (60 на концесия)./dir.bg

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG