Европейски производители на цигари преценяват дали да стъпят на българския пазар

Европейски производители на цигари преценяват дали да стъпят на българския пазар

Европейски гиганти в производството на цигари са у нас се срещнаха с екип на Министерство на земеделието, храните и горите, за да преценят дали да стъпят на българския пазар. Министърът на земеделието Десислава Танева разговаря с представители на Конфедерацията на европейските производители на цигари. Срещата е организирана по инициатива на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ).

Присъстващите бяха запознати със състоянието и тенденциите на развитието в сектор „Тютюн“  у нас, за да преценят дали да стъпят на българския пазар.  Отчетени бяха реколтираните площи, както и производството на суровината за последните 4 години. През 2018 г. изкупения тютюн в България възлиза на 5 304 тона, от които – 3 299 т „Басми“ и „Каба кулак“, 1 457 т „Виржиния“ и 548 т „Бърлей“.

Структурата на стопанствата според обработваемата площ и броя на регистрираните производители също са били сред обсъжданите теми.  Посочено бе, че производството и съхранението на суров тютюн у нас се извършва въз основа на договори за изкупуване, сключени между тютюнопроизводители и изкупвачи. Отбеляза се, че при производството на тютюн у нас се използват сертифицирани семена, произведени при спазване на Закона за посевния и посадъчен материал.

Работата в областта на научните изследвания, селекцията на нови сортове тютюн, както и поддържането на генофонда са представени от директора на Института по тютюна и тютюневите изделия – Марково доц. д-р Мария Къшева. Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев изрази задоволство от добрата комуникация с министър Танева и нейния екип. Той подчерта, че е важно всички по веригата- производители, преработватели и изкупвачи да работят заедно./agrozona.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG