Върбица – чудесно място за лов, риболов и фотолов

Върбица – чудесно място за лов, риболов и фотолов

С трофей от сръндак с тегло 550 грама и златен медал се сдоби млад адвокат от Шумен. Животното е отстреляно през този месец на територията на ДГС-Върбица, като проверка в документите на стопанството сочи, че до момента животно с такива показатели в териториалното поделение не е имало. Ловният специалист на планинското стопанство инж. Исмаил Курдов, който е придружавал авджията разказва:

„Миналата година ми се обади приятел, който искаше да подари за рождения ден на брат си лов на сръндак. Момчето дойде, но за съжаление животно каквото търсехме не излезе в рамките на няколко часа, а той имаше само един свободен ден. Тази година брат му отново се обади и заяви, че заявява същия подарък. На 5 юни сутринта рожденика дойде рано и тръгнахме. Стопанството ни е разположено в планински район, горите са вековни и ловът, чрез издебване е едно от най-невероятните преживявания за всички запалени ловци. За да успееш обаче са ти нужни добър водач, търпение, професионализъм и известна доза късмет. Часовете си вървяха, вече бяхме минали близо 20 километра, за които успяхме да видим няколко сърни и сръндаци, но животно каквото търсехме не излизаше. И изведнъж в 11,45 часа пред нас се появи невероятен сръндак! Възрастно животно, с много красиви рога и горда осанка. Веднага разбрах, че това е капитален трофей и такъв сръндак в стопанството не сме имали. Ловецът заяви, че го иска и така сбъднахме мечтата на двама братя, запалени по този спорт и големи приятели на ДГС-Върбица. След два дни трофея беше оценен от експертна комисия и получи златен медал. За мен удовлетворението също е огромно, защото този сръндак показва, че животните с отлични качества на територията на стопанството се увеличават с всяка изминала година“, не без гордост коментира инж. Курдов пред СЛРБ.

Всички, които искат да се насладят и на лова чрез примамване могат да гостуват на стопанството през следващите седмици. В края на юли започва брачния период на сръндаците и това е времето за този изключително атрактивен лов. Според инж. Курдов емоцията е много голяма, защото не знаеш откъде ще излезе животното в рамките на секунда трябва да се ориентираш, да прецениш трофея и да решиш дали да стреляш./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG