НАП пусна приложението за проверка дали са изтекли личните ни данни

НАП пусна приложението за проверка дали са изтекли личните ни данни

Националната агенция за приходите (НАП) пусна приложението, чрез което всеки може да провери дали негови лични данни са изтекли при хакерската атака.

Справка може да се направи през сайта на НАП, като се изисква въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон. 

След въвеждане на необходимата информация, на телефона си всеки получава отговор дали има неправомерно разпространени техни лични данни. От изпратеното съобщение обаче не става ясно какви точно лични данни са изтекли.

От НАП вече съобщиха, че около 4 млн. души са засегнати от изтичането на данни. Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация - имена, ЕГН, адреси, телефони, имейли и друга информация за контакт, данни от годишни данъчни декларации, данни от осигурителни декларации, данни за здравноосигурителен статус, издадени актове за административни нарушения, плащане на данъци и осигурителни задължения през Български пощи, за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина, както и данни, получени от други институции като Агенция "Митници", Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, НЗОК и др.

От приходната агенция разясниха, че не се налага всички тези 4 млн. души да сменят личните си карти, като такава необходимост има само за 189 души, за които са изтекли три имена, ЕГН и номерата на личните карти и данни за тяхната валидност.

От НАП посочиха, че са предупредили банки, нотариуси, лизингови дружества и други да проявяват по-голяма бдителност при идентифицирането на клиентите си./offnews.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG