Откриват в средата на септември лова на дива свиня

Откриват в средата на септември лова на дива свиня

Ловът на дива свиня през тази година ще започне още в средата на септември. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев по време на срещата на ръководството на МЗХГ с Националното сдружение на общините в република България, която се провежда и в момента във Велико Търново.

Има воля да се открие груповият лов за диви свине към средата на септември и да продължи още два месеца след приключване на обичайния срок, който е втората седмица на януари“, каза Добрев пред кметовете в залата. Българските ловци да не се притесняват, ако открият трупове в гората, а да съобщават за тях, призова зам.-министърът. В подобна ситуация  ловът ще се ограничава до два месеца. Изменението на началната дата за лов ще бъде възможно след като бъдат приети от депутатите промените в Закона за лова, които бяха внесени в Парламента на 6 август от депутата Александър Сабанов, за които Агрозона писа. 

 

В цялата страна има много голяма популация на дива свиня, която трябва да се ограничи. В момента Държавните ловни стопанства изграждат капани за глиганите, те съдействат и на националните паркове, за да успеят да се справят по този начин с проблема. „Призоваваме там където има голяма популация да се изграждат капани“, каза Добрев. Дивечовият запас на глигани у нас е около 2.5 животни на сто хектара, а целта е да се сведе до 0.3 бройки на същата площ.

Зам.-министър Добрев пожела наслука на всички ловци и им пожела да спазват изискванията за безопасност, така че всички да се върнат живи и здрави от ловните излети. „Призовавам българските ловци да спазват елементарни изисквания за дезинфекция, да измият обувките си, а на автомивка да почистят гумите на автомобилите“, напомни още ресорният зам.-министър./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG