Отнемат лиценза на фирмата, отговорна за пожара под моста на магистрала Струма

Отнемат лиценза на фирмата, отговорна за пожара под моста на магистрала Струма

Лицензът на фирмата, отговорна за вчерашния пожар под моста на автомагистрала "Струма" - ще бъде отнет, заяви пред БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов.

"Феникс - Дупница" превърнала незаконно терена под съоръжението в склад, в който събирала полиетиленови отпадъци и опаковки на лекарства - по думите на Ангелов. Именно те се запалили и причинили огромния пожар под мостовото съоръжение на магистралата край Дупница. Той вече е потушен.

"Феникс – Дупница" има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали. Собственикът ѝ Кольо Илиев твърди, че "това не е наш отпадък", но признава, че на мястото преди е имало и отпадъци на фирмата, които трябвало да отидат за изгаряне в ТЕЦ "Бобовдол".

Ангелов увери, че обгазяването от горелите пластмасови и хартиени отпадъци не е застрашило здравето на хората. Най-силно задимяване имаше в селата Блажиево и Джерман. Резултатите от измерването в Блажиево излезли към 10 ч. тази сутрин. Няма притеснения - всички резултати са под допустимите норми, каза той.

От службата издали предписание фирмата да разчисти площадката, чийто срок на изпълнение изтекъл преди повече от 20 дни.

Справка на БНР сочи, че през последните 5 г. дружеството е санкционирано 5 пъти за общо близо 20 хил. лева. Едно от нарушенията е неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, бил запръстяван в сметището на Дупница. Друго е за запалване на същото сметище през 2014 г.

Днес експерти от агенция „Пътна инфраструктура“ ще правят оглед на мостовото съоръжение, което е пострадало от пожара.

Началникът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил комисар Светлин Георгиев коментира, че за магистралата няма проблем.

„Ликвидиран е пожарът в балите, изкарани са тези, които бяха под магистралата, така че засега няма проблем. Ситуацията с пожара към с. Блажиево също е под контрол“, добавя той.

Движението на АМ “Струма“ в посока София е отворено, а в посока Кулата остава затворено в участъка от Дупница до Бобошево./offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG