13 компании се борят за АЕЦ Белене, седем искат да са стратегически инвеститор

13 компании се борят за АЕЦ Белене, седем искат да са стратегически инвеститор

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”, обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Подадено е заявление и от НЕК на Северна Македония за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия. 

7 от компаниите искат да кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", 2 са за участие в проекта за доставка на оборудването и структурата по осигуряване на финансиране и 4 са заявления, които съдържат информация за миноритарен дял и закупуване на електрическа енергия. 

Седемте компании са "ИПК и УП ЕООД" България, "Росатом" чрез дъщерна компания, "Бектрон Карлсруе", Консорциум "Електроцентрала Белене", Китайската компания CNNC, Корейската хидроатомна корпорация и Консорициум АЕЦ "Белене".

Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял освен Северна Македония, са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution и Energomont.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването. 

„Има създадена комисия, която ще разгледа всички заявления за участие в процедурата за реализация на проекта АЕЦ Белене, тя ще направи и кратка листа на компаниите, заявили желание за участие в стратегически инвеститор в този проект“, уточни Петкова. 

Министърът допълни, че срокът за издаването на тази кратка листа е 90 дни и че в комисията няма да има чуждестранни консултанти. Неин председател е Жаклен Коен, шеф на БЕХ, а изпълнителен директор Иван Йончев (НЕК)./offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG