Наредба 26 с ясни правила за малките фермери

Наредба 26 с ясни правила за малките фермери

Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход е документът, който регламентира възможността фермерите да продават храна на крайните потребители. Тя регламентира директните доставки на малки количества първични продукти като сурово мляко, пчелен мед и продукти, яйца от кокошки и пъдпъдъци и прясна и охладена морска и сладководна риба. В обсега на документа попадат и доставките на прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата, както и отстреляният едър и дребен дивеч или месо от тях.

 

Животновъдните обекти – с регистрация по Закона за ветеринарномедицинската дейност

За производство на сурово мляко, птици и зайци Наредбата изисква животновъдните обекти да са регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, а по отношение на пчелните продукти – по Наредба 27. Искате ли да доставяте директно риба от лодката си, то тогава ще трябва да имате регистрация по Закона за рибарство и аквакултурите, а ловците пък ще трябва да си осигурят позволение по реда на Закона за лова и опазване на дивеча.

Според изискванията на Наредба 26 директната доставка на малки количества сурово мляко се отнася за такива производители, които не превишават 73 000 кг годишно. При това доставките трябва да представляват до 60% от месечния млеконадой във ферми за овче, козе или биволско мляко с до 50 животни в период на лактация, до 50% при ферми от 50 до 100 животни и до 40% от месечния млеконадой при ферми с над 100 животни. В документа се уточняват и изискванията към преработката и съхранението на продуктите на млякото за фермери, които искат да продават на фермерски пазари или по магазините своя продукция като сирене и кашкавал.

 

1000 яйца седмично, ако си малък фермер

Като малки фермери се оценяват и стопаните, които отглеждат кокошки и пъдпъдъци за яйца, от които доставят не повече от 1000 броя седмично.

При рибата пък се слага таван от 30% от годишния улов, но не повече от 5000 кг годишно, като се регламентира и начинът на обработка, съхранението и начинът на предлагане.

Ако сте птицевъд или пък отглеждате зайци и искате да правите директни доставки на малки количества месо до магазини и потребители, то трябва да знаете, че във ферма за птици и зайци това е до 40% от всеки вид, предназначен за клане, но не повече от 600 броя бройлери на месец, до 100 водоплаващи и пуйки, както и до 500 други птици. При зайците максималното число е до 100 бройки месечно.

Ловците с регистрирани стопанства могат да предлагат директно на пазара до 10 броя едър дивеч на ловец годишно, както и до 50 броя дребен дивеч.

Наредба 26 позволява директни доставки на малки количества месо, мляко, риба, яйца и мед да се правят на територията на областта по регистрация и на една съседна. Според изискванията ѝ всеки стопанин трябва да опакова и етикетира стоката си, да я предлага по фермерските пазари в съоръжения, които осигуряват охлаждането ѝ при изискване, както и да я съпровождат нужните сертификати и протоколи за произход./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG