Забранява се свободното пасищно отглеждане на всички свине в Шуменско

Забранява се свободното пасищно отглеждане на всички свине в Шуменско

Забранява се свободното пасищно отглеждане на домашни свине, включително от породата „Източнобалканска свиня” и техните кръстоски. Животните трябва незабавно да бъдат затворени и да се отглеждат по начин, недопускащ контакт с диви свине. Собствениците, отглеждащи стада ИБС трябва да изградят временни огради и да осигурят безопасни коридори за придвижване на стадата, до ползваните оградени терени за пашуване. Това са част от мерките, които областната епизоотична комисия в Шумен прие на днешното си заседание. Под забрана попадат също така организирането и провеждането на пазари и изложби за свине, съобщиха за „Агрозона“ от областната управа.

Животните от двата обекта – в Смядово и Веселиново, в които беше открита АЧС в края на миналата седмица трябва да бъдат умъртвени хуманно, както и да се направи механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за свине, оборудването, транспортните средства, дворовете  и улиците и около животновъдните обекти. Собствениците им ще бъдат обезщетени според наредбата за разходване на средства за покриване на разходите, свързани с епизоотични рискове.

Предвидено е също така в населените места, които влизат в 10км наблюдавана зона – Община Смядово (гр.Смядово, с.Кълново, с.Янково, с.Бял бряг, с. Веселиново, с.Алексасндрово, с.Риш), Община Шумен (с.Ивански), Община Велики Преслав (с.Златар и с.Суха река) да се преброят животните и да се актуализират данните за домашните свине.

Забраняват се нерегламентираните придвижвания на свине, а в случай че бъде установено подобно нарушение, на собствениците ще бъдат съставяни актове, а животните незабавно умъртвявани по хуманен начин./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG