Увеличиха с почти 75 млн. лева парите по мярката за преработка

Увеличиха с почти 75 млн. лева парите по мярката за преработка

С почти 75 млн. лева ще бъдат увеличени средствата по подмярката за преработка. Това става ясно от публикуваната вчера Заповед на заместник-министъра Лозана Василева и ръководител на Управляващия орган (УО) на ПРСР 2014-2020, съобщи Национална селска мрежа.

По този начин бюджетът по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР се  увеличава на 241 млн. лева. От тях 75% или близо 181 млн. лева са от Европейския фонд за развитие на селските райони и 25% или над 60 млн. лева национално съфинансиране.

Заявената финансова помощ от страна на потенциалните кандидати надхвърля почти четирикратно разполагаемите средства по приема. Определеният бюджет по процедурата е 85 млн. евро или общо 166 млн. лева, а средствата ще бъдат недостатъчни даже с увеличението от 38 млн. евро.

Промяната е възможна заради неусвоен финансов ресурс по прием на заявления за подпомагане по подмярка 4.2, проведен през 2015 г. Предложението за увеличение на бюджета бе прието единодушно на проведеното 12-то поредно заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР, което се състоя през юни т.г.

Бюджетът по посочената процедура ще осигури възможност за одобрение на по-голям брой проекти предложения в секторите: „мляко“, „месо“,„плодове и зеленчуци“, „растителни и животински масла и мазнини“, „технически и медицински култури“, „производство на фуражи“ и „гроздова мъст, вино и оцет“.

Със заповедта поръчителството отпада като допустимо обезпечение за авансово плащане. Допустими обезпечения на авансови плащания са само банкова гаранция и запис на заповед.

Заповедта и изменените с нея условия за кандидатстване и условия за изпълнение са публикувани в ИСУН и на страницата на МЗХГ. Тя може да бъде оспорена пред Административния съд София-град в 14-дневен срок от публикуването й в ИСУН и на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Със заповедта реално се изменят условията за кандидатстване и условията за изпълнение на подмярката 4.2. за инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти на ПРСР 2014-2020./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG