ТЪРСИ

Въвеждат нови правила за работа на фирмите за строителен надзор

 Въвеждат нови правила за работа на фирмите за строителен надзор

Фирмите за строителен надзор няма да могат да сключват договори за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен надзор на строеж, изпълняван от същия строител.

Това предвиждат промените в Закона за устройство на територията, публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство /МРРБ/.

Целта на измененията е да се оптимизира контролът, който осъществява Дирекцията за национален строителен контрол върху инвестиционния строителен процес и участниците в него.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на ЗУТ предвижда още възможността органите на ДНСК да извършват служебна проверка на комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж.

С предложените промени се завишават и изискванията към лицата, които кандидатстват за получаване на удостоверение за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване на строителен надзор.

С цел осъществяването на по-ефективен контрол относно дейността на консултантите и лицата, упражняващи строителен надзор, се предвижда промяна в броя и в срока на влезлите в сила наказателни постановления, въз основа на които се пристъпва към предсрочно прекратяване на действието на издадено удостоверение за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване на строителен надзор.

Предвижда се действието на удостоверението да се прекратява преди изтичането на срока, за който е издадено при влезли в сила две наказателни постановления, като бъде обхванат по-голям период от време на недопускане и неизвършване на нарушения, а именно три години. Сега се допускат три наказателни постановления за срок от две години.

В законопроекта е залегнало и разширяване кръга на участниците в строителството, носещи административно-наказателна отговорност за нарушения на ЗУТ и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане./dir.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG