Радослав Тасков: Животът не започва и не свършва с Общински съвет, но за Благоевград е много важно кой ще бъде там

Радослав Тасков: Животът не започва и не свършва с Общински съвет, но за Благоевград е много важно кой ще бъде там

Ден преди изборите за местна власт разговаряме с г-н Радослав Тасков –  четири мандата общински съветник, три от които председател на местния парламент в Благоевград. Кандидат за общински съветник от Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО). 

 

Г-н Тасков, важно ли е за Вас отново да бъдете избран за общински съветник?

- ВАЖНОТО ЗА МЕН НЕ Е ДАЛИ ЩЕ БЪДЕШ ИЛИ НЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК, А КАКВА РАБОТА ЩЕ ВЪРШИШ.  В края сме на една кампания, в която се включиха рекордно голям брой кандидати за съветници и честно казано не разбирам от какво е провокиран този интерес . Въпросът, който си задавам, е тези хора знаят ли какво ще правят като общински съветници. Имат ли изобщо някаква представа за това? Защото това е изключително важен избор – какви хора ще представляват интересите на обществото през следващите 4 години. Наред с другия важен избор – а именно за кмет на Благоевград, хората трябва да решат кой да влезе в състава на законодателния орган на Благоевград. Защото в крайна сметка ОбС е този, който определя размера на данъците, как ще бъде уреден градът, дали общината ще съумее да върши по най-добрия начин работата си и това, което е поела като ангажимент към хората. Всичко това зависи от Общински съвет и респективно от неговия състав, който ще избираме в неделя.

 

Правил ли сте равносметка и смятате ли, че сте загубил нещо в личен аспект заради политиката?

– Загубил съм, но и много получих. Преди да стана общински съветник и най-вече председател на ОбС имах доста успешен бизнес. За щастие, този бизнес е семеен и благодарение на баща ми, сестра ми и цялата фамилия той все още съществува и дава прехрана не само на нас, но и на доста хора, които работят във фабриката. От друга страна обаче е това, което ми даде политиката, а то е много. Запознах се със страшно много хора, научих безброй  неща, ако щете дори и за взаимоотношенията между хората. За това как трябва да подхождам към проблемите, да бъда търпелив, да отсявам достойните от фалшивите герои. Политиката ми даде увереност в собствените ми възможности. Даде ми възможността да помагам на хората и да съдействам, когато имат някакъв проблем. Даде ми и удовлетворение от добре свършена работа.

 

Изкарват ли се големи пари от това да си съветник? От къде идва този голям интерес към местата в Общински съвет?

–Големите пари, които получава един общински съветник, са около 400 лв. на месец – за ангажираността, която има като законодател на местно ниво, за ангажираността пред хората и познаване на техните проблеми, за ангажираността да е запознат с преписките на администрацията, та дори за това да е запознат с една доста сериозна нормативна уредба.

Общинският съветник наистина има изключително важна роля в местното самоуправление и това, че има толкова много кандидати в момента, ми се ще да вярвам, че е провокирано от желанието им да помагат на града. За съжаление обаче дълбоко се съмнявам в това. Трябва да призная, че качеството на ОбС-Благоевград пада с всеки следващ мандат. Все по-често там пребивават хора, които, меко казано, имат съмнителни качества и морал. И може би това провокира останалите наши съграждани да си кажат, че щом еди кой си може да е съветник, защо да не мога и аз. А тази работа не  е за всеки.

Има и една друга група хора, които смятат, че като станат общински съветници ще могат да подпомогнат бизнеса си или да развият нов, свързан с общината. Гарантирам им, че ще бъдат разочаровани. Защото с последните изменения в Закона, общинските съветници нямат право да имат каквито и да било други отношения с общината, в която работят. Така че, тези от тях, които разчитат да получават поръчки или някакви облаги, ще им се наложи да избират дали да бъдат съветници или бизнесмени. Просто Законът не го позволява повече.

Другото, което ми прави впечатление е, че много се подценява работата на общинския съветник. Например, когато аз реших да се кандидатирам за първи път, две години преди изборите посещавах всяка една сесия на ОбС, за да се запозная как работи този орган, как се взимат решенията, как се правят изказвания дори. В продължение на две години трупах знания и опит. От всичките близо 500 кандидати, които в момента искат доверието на хората, аз много малко съм видял в залата на Общински съвет през последните две години.

 

Какво свършихте през последните 4 години Вие и съветниците от Вашата група в Общински съвет?

– Всичко през последните 4 години, което се направи, изгради или все още е в процес на изпълнение, стана благодарение на моя глас и гласовете на съветниците от групата на ЕНП. Десетките проекти, които са изпълнени на територията на община Благоевград, всичко построено, ремонтирано, създадено. Помощите, които раздадохме на нуждаещи се. Десетките подпомогнати семейства с репродуктивни проблеми. Възраждането на любимия ни футболен клуб „Пирин“. Подпомагането на всички спортни клубове на територията на общината, на културните институции, здравните заведения, детските градини и училищата. Всичко това се случи благодарение на нашата подкрепа в Общински съвет. Горд съм, че имаме ново депо за отпадъци, изцяло ремонтиран централен площад, хиляди санирани жилища и обществени сгради, десетки спортни и детски площадки, нови паркове, осветление, улици...

 

Отличете все пак едно нещо, което е лично Ваша заслуга през последните 4 години.

Ако трябва да отлича едно нещо, което сме направили по моя идея и сме разработили с колегите от групата на ЕНП в ОбС-Благоевград, това е приетата Наредба за насърчаване на инвестициите в общината. Това се случи преди три години. Сега като наблюдавам кампанията, всички кандидати посочват като проблем липсата на инвестиции. А ние още преди три години сме видели и структурирали този проблем и приехме нормативната уредба, така че да работи в тази посока. Защото е много важно, освен да изградим нова индустриална зона, наред с това да не забравяме, че на територията на общината имаме десетки функциониращи предприятия, които също трябва да чувстват подкрепата на общината. Затова и направихме тази наредба. Общината да помага не само на нови инвеститори, но и на съществуващия бизнес в града ни.

 

С какво групата на Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) в следващия общински съвет ще допринесе за развитието и по-добрия живот в Благоевград?

– С експертиза, със знания, с опит. Смятам, че листата със съветници, която предлагаме на нашите съграждани, е най-сериозната от страна на личности. Хора, които имат необходимите качества, така че да бъдат едни отлични общински съветници. Но много предстои като работа. Ние сме приели няколко приоритета, които да бъдат водещи в работата ни в Общински съвет. Те са спешно изграждане на нова индустриална зона, привличане на инвеститори, разкриване на работни места. Подпомагане за млади семейства чрез предоставяне на еднократна помощ за новородено и настаняване с предимство в общинско жилище. Разработване на адекватна наредба за чистотата на въздуха с контрол на всички производствени комини и нулеви данъци за електромобили. Облагородяване на кварталите и селата в община Благоевград чрез изграждане и подмяна на улични настилки и тротоари, обновяване и изграждане на детски площадки, включително в ясли и детски градини, облагородяване на зелени площи и околоблокови пространства, изграждане на нови резервоари за питейна вода. Нова Наредба за обществен ред и сигурност със специален статут на парк „Бачиново“ и забрана за нерегламентирани масови събирания и силен шум. Превръщане на ски център „Картала“ в зимен курорт с национално значение чрез изграждане на необходимата инфраструктура като паркинги, места за настаняване, основен ремонт на пътя Благоевград – Бодрост. Все неща, които със сигурност ще поведат Благоевград напред.

 

Освен председател на Общински съвет, вие сте и жител на този град. Кой е най-сериозният проблем на Благоевград в момента?

– Аз съм роден, израсъл и наистина всичко, което имам съм инвестирал в Благоевград. Никога не ми е било безразлично как се развива градът ни и всъщност затова съм общински съветник. Винаги съм се гордял с Благоевград. Много е трудно обаче да посочим само един проблем. Животът в един град е динамичен и предизвикателствата са ежедневие. Два фактора обаче влияят през последните години върху развитието на Благоевград. Първото е спирането на работа на „Благоевград БТ“. Това е събитието, което според мен промени града ни и създаде доста проблеми, които стоят за решаване пред местната власт и пред местния бизнес. Освен най-голям работодател и данъкоплатец, цигарената фабрика беше важен фактор в целия духовен, спортен, обществен и икономически живот на Благоевград. Затварянето на предприятието прехвърли цялата тази отговорност, грижа и разходи върху общината. Всички чакат от нея - от спортните клубове и танцовите състави до хората, нуждаещи се от помощ за лечение. И това много натежа като цяло, както на бюджета, така и на управлението.

Вторият фактор е намаленият прием и смяната на профила на студентите в ЮЗУ. Освен, че студентите са по-малко като брой, в голямата си част те са идват от нашата област и като че ли не се задържат в града ни за по-дълго време. Пътуват от родните си места ежедневно за лекции, без да остават и да живеят тук. От това страдат и местата за настаняване, и заведенията и магазините. От това страда целият град.

Има обаче светлина в тунела и нещата вървят към добро. Още в началото на следващата година на територията на Благоевград трябва да бъдат открити две модерни предприятия. Работи се усилено по този въпрос. Имаме уверението, че условията на труд и заплащане ще бъдат на доста добро ниво и ще бъде създадена сериозна заетост. Уверен съм, че това е само началото.

 

Името Ви като председател на ОбС-Благоевград почти винаги се споменава редом до това на кмета д-р Атанас Камбитов като екип, в който работите. Не са малко и нападките от страна на Ваши опоненти, че тази симбиоза между общинска администрация и общински съвет е вредна за хората. Как ще коментирате това?

Председателят на ОбС и кметът на общината са двете страни на една монета, наречена местно самоуправление. От една страна е председателят на ОбС  с неговата законодателна власт, а от другата - кметът с неговата изпълнителна власт. Така че съвсем нормално е двете имена да вървят редом. Има два модела на работа в местната власт. Единият модел е тогава, когато председателят на ОбС работи срещу кмета и респективно кметът срещу председателя. Това сме го виждали през годините и в нашия град. Трябва да призная, че в дългогодишната ми работа като съветник е имало и моменти, в които съм бил опозиция на кмета, който е бил начело на общината. С гласа си съм спирал и важни за града ни решения, провокиран от политически пристрастия може би. Изобщо не се гордея с това. Другият модел е, когато председателят и кметът работят в една посока, работят заедно, така че решенията, които изпълнителната власт  е постановила, действително да се случват. Това е моделът, по който работим с г-н Камбитов и смятам, че това е правилният модел, защото той допринася за развитието на града.

Нападките идват от хора, които се определиха като опозиция в досегашния общински съвет. Четири години аз като председател на ОбС чаках същата тази опозиция да направи едно конструктивно предложение. Особено интересно ми стана на една от последните сесии, когато ОбС трябваше да гласува подписване на Меморандум за изграждане на нова индустриална зона, същите тези представители на опозицията, които се бият в гърдите, че са десни и искат да подпомогнат икономиката на Благоевград, гласуваха против. Това не го разбирам и се чудя не ги ли е срам сега от избирателите им.

 

Това означава ли, че според Вас Атанас Камбитов е най-добрият вариант за кмет на Благоевград в момента?

 – Последните истински избори за кмет на Благоевград бяха през 2007 г. И го казвам най-отговорно. Тогава имаше 4 кандидатури, всяка от които изключително сериозна. Това бяха хора, готови да управляват общината още на следващия ден след изборите. Ето за това бяха истински, защото хората наистина трябваше да избират между няколко подготвени кандидати. За вотът в неделя такова нещо няма. Има един единствен изключително подготвен кандидат и 11 други. Изборът просто е предрешен. Една част от включилите се в кметската надпревара явно се опитват да добият лична популярност, защото аз поне чух имената им за първи път по време на кампанията. Втора група кандидати се явяват, за да могат през кандидатурата си за кмет да станат общински съветници. Ако изключим безспорния фаворит в изборите д-р Атанас Камбитов, само още може би двама смятат, че имат някакви шансове. Лошото е, че единият прави всичко възможно да стане кмет, само защото има лична вражда с Камбитов. Другият – защото представлява интересите на една партия, която априори е опозиционна на управляващата в  България. Истината е, че АТАНАС КАМБИТОВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ, СЛЕД ЧИЕТО ИЗБИРАНЕ, ОБЩИНАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ФУНКЦИОНИРА НОРМАЛНО И БЕЗ СЪТРЕСЕНИЯ. Оставям настрана всичко, което той направи и постигна за нашия град като кмет през последните осем години. Като искаме промяна, замисляме ли се какво ще се случи, ако тази промяна стане факт? По-добър ли ще стане животът ни? Останалите кандидати имат ли капацитета, кадрите, ако щете и знанията, за да управляват? Тези въпроси някой задава ли си? Замислете се кой от кандидатите в момента има добра комуникация с държавната власт. Много е лесно да хвърляш едни високопарни слова за инвестиции, строителство, работа. Без подкрепа от държавата обаче не можем да направим почти нищо. С 6-те милиона лева, които събираме от местни данъци и такси ли ще преобразяваме града? Кой е този кандидат, който има готов екип, за да продължи след 27-ми октомври да работи по европейски проекти, да печели нови такива. Процедурите не ни чакат, община Благоевград е в конкуренция с още 264 общини в страната. Никой няма да чака някого да се нагажда, да свиква или да се учи да управлява. Работата в общината продължава от 28-ми сутринта. Затова отново казвам, че правилният избор за кмет на Благоевград е само един в момента и той се казва Атанас Камбитов.

 

Изборите са в неделя. Кои са избирателите на Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО)?

 –Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) разчита на това, което до момента е постигнал всеки един от нас. Разчитаме на гласа на хората, които ни познават и знаят, че ние сме съветниците, които вършат работа. Достатъчно е да изброя имената на една малка част от колегите в листата ни с кандидати за общински съветници, за да докажа това. Д-р Владимир Таковски, Захари Хаджийски, Давид Сукалински, Гери Муртова, Тео Тошев, Васко Чолаков, Митко Димитров, Росен Начев, Петър Байкушев, д-р Йордан Тумбев, Йорданка Стойчева, Славина Гелишева. Влади Руйчев, Венци Калайджиев… И това не са дори половината от кандидатите ни. Всички до един в нашата листа за общински съветници са хора с авторитет, с образование, с неоспорим опит. Смятам, че всеки, който гласува с разум, ще избере листата с кандидати за общински съветници на Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО), защото тези хора са пример за това какъв трябва да бъде един общински съветник. Номерът в бюлетината за съветници е 68 и ние сме готови да бъдем Вашият глас в общината!

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG