Програмата "За жените в науката" отличи три българки с награда от по 5000 евро

 Програмата

Д-р Евгения Сарафова, д-р Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са тазгодишните български носителки на стипендията "За жените в науката", която е в размер по 5000 евро. Средствата се предоставят на младите жени учени, за да осъществят своите научни идеи. Програмата започна в нашата страна през 2010 г. в партньорство между СУ "Св. Кл. Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО - България, и "L’Oreal България".

Д-р Евгения Сарафова е отличена за проект, фокусиран върху изследването на качеството на въздуха в 4-те най-големи български града. В основата на изследването e комбинирането на данни от сателити на Европейската космическа агенция и наземни данни. Евгения Сарафова е главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", съорганизатор на Българския географски фестивал и е сред основателите на образователния уебсайт "Географ БГ".

Д-р Мария Джумалиева-Стоева е първата победителка в историята на конкурса, която е възпитаничка на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В момента тя е постдокторант в Института по математика и информатика при БАН и главен асистент във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет. Проектът, с който печели стипендията, е фокусиран върху теория на кодирането и цели конструирането на нови видове нелинейни кодове с пряко приложение при защита на информацията.

Д-р Юлия Романова печели стипендията "За жените в науката" за 2019 г. с проект, фокусиран върху създаването на нови органични материали, които ще бъдат използвани в соларните клетки за повишаване на техния капацитет. Романова е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски". В периода 2012-2017 г. придобива международен научен опит, работейки като постдокторант в University of Namur и University of Surrey. Носителка е на националната награда на фондация "Еврика" за 2011 г. за изключителни постижения в науката./capital.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG