Европейският парламент обяви извънредно климатично положение

Европейският парламент обяви извънредно климатично положение

Европейският парламент обяви извънредно климатично положение в Европа. С голямо мнозинство от 429 гласа за, 225 против и 19 въздържали се евродепутатите гласуваха съответната резолюция като символичен акт, след който се очаква да има още конкретни законодателни действия.

Европа е първият континент в света, който обявява извънредно климатично положение, каза от трибуната на Европарламента Паскал Канфин, председател на комисията по околна среда в законодателния орган. С това, по думите му, институцията отговаря на очакванията на гражданите на Европа.

В резолюцията евродепутатите призоваха Европейската комисия, държавите-членки и всички заинтересовани страни в глобален мащаб да предприемат незабавни действия за справяне с изменението на климата. Освен това, според тях, новата комисия на ЕС при председателството на Урсула фон дер Лайен ще трябва да осъществява работа си в съответствие с целите за климата и околната среда.
Множество градове по света са последвали призивите на активисти за защита на природата и климата. Сред тях са Лос Анджелис в САЩ, Ванкувър в Канада, Лондон, Кьолн, Женева или Базел в Швейцария вече са приели подобни резолюции.

Някои национални парламенти също приеха резолюции за извънредно климатично положение. В Обединеното кралство Камарата на общините гласува „за“ през май, въпреки че решението не е правно обвързващо. В Ирландия депутатите също гласуваха извънредно положение на климата.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG