€467 млн. отиват към фермерите от кризисния резерв на ЕС

€467 млн. отиват към фермерите от кризисния резерв на ЕС

Европейската комисия освобождава €467 млн. от кризисния резерв. Това са средства, които не са били изразходвани и ще бъдат изплатени на европейските стопани в съответствие с регламент 2019/1953 на Комисията относно възстановяването на бюджетните кредити, пренесени от финансовата 2019 година, съобщиха от институцията.

Средствата са заделени от бюджета за директна подкрепа на фермерите по Общата селскостопанска политика, за да бъдат поставени в кризисния резерв за 2019 г., но не са били изразходвани през тази година въпреки трудните ситуации, в които е изпадал секторът, например когато трябваше да бъдат осигурени средства за компенсации заради сушата в Европа.

Решението означава, че сумите, удържани от директните плащания през тази година, могат да бъдат възстановени на земеделските производители от държавите-членки от 1 декември 2019 г.
Концепцията за кризисен резерв в селското стопанство и механизмът за възстановяване бяха договорени в реформата на ОСП през 2013 г. Резервът започна да функционира за първи път през бюджетната 2014 година.

Приспадането на средства се прилага само при подпомагане на доходи над 2000 евро и все още не се прилага за Хърватия за бюджетната 2019 година. Това се дължи на процеса на постепенно въвеждане на нивата на подкрепа след присъединяването на страната към ЕС. За Хърватия, която се присъедини към съюза през 2013 г., подкрепата за доходите по ОСП все още не е въведена напълно./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG