Инженерите в Германия имат много добри шансове да си намерят работа в машиностроенето въпреки забавянето на икономическия растеж на страната, като в момента в този сектор има 6500 свободни работни места, съобщи днес Съюзът на германските машиностроителни компании (VDMA), цитиран от ДПА.

Този ключова германска индустрия в момента е наела най-големия брой инженери от 1955 година. Според проучването на съюза в сектора работят 199 800 жени и мъже - 9200 повече отколкото преди три години, когато е правен последният такъв анализ.

Ние сме номер едно като най-значим работодател на инженери, каза пред ДПА председателят на съюза Карл Мартин Велкер.

Той не очаква търсенето на инженери да намалее значително, въпреки че на сектора се отразяват международните търговски конфликти, икономическото забавяне и структурните промени в автомобилния сектор.

Около 320 машиностроителни компании са участвали в проучването на съюза. 64 процента от компаниите очакват недостиг на квалифицирани инженери спрямо 51 процента преди три години.

Освен това 54 процента от компаниите очакват нарастване на търсенето на инженери до 2024 година. Това увеличение се регистрира редовно от 1955 година.

Недостигът на инженери може да доведе до значително намаляване на иновациите при производителите на машини, предупреди заместник-управляващият директор на Съюза на германските машиностроителни компании Хартмут Рауен.

 

Това се случва въпреки че "сме привлекателен сектор с интересна дейност и добри заплати," каза той.

Стартова заплата за машинен инженер е средно 52 100 (57 365 долара) за година./dir.bg