Новата "Специална награда за изключителни заслуги към българския футбол" украси церемонията "Футболист на годината".

Нейните носители Димитър Якимов, Добромир Жечев, Божил Колев и Наско Сираков обраха най-много аплодисменти, но защо точно четиримата получиха престижната и красива почетна "Топка"? Ето го обяснението от хората, които връчиха приза - колегите от списание "Спринт":

"Инициативата бе обявена още през месец май 2019 г., в брой 16 на списанието. Медията публикува и вечната класация за "Футболист на годината", която официално е датирана от 1961 г., защото от тогава анкетата тече без прекъсване. Иначе и по-рано е имало вотове за най-добър играч, още през 1931 г.

Идеята на "Спринт" е да се окаже почест на звезди, които никога не са ставали Футболист на годината, но с цялата си кариера напълно заслужават наградата. И докато анкетата може да бъде спечелена например с една силна година, то за новата "Топка" е необходимо десетилетие класа и вписване завинага в историята на играта.

Изборът на носителите бе направен с максимано дистанциране от лични мнения и с цел избягване на спорове. "Спринт" предложи критерия за първия приз, а организаторите от "Дакс Медия", Българската асоциация на спортните журналисти и БФС приеха безрезервно.

А имено - "Специалната награда за изключителен принос" да получат футболисти, които поне три пъти са влизали в челната тройка, но никога не са ставали Футболист на годината.

С условието вече да са спрели да играят, защото останалите все пак имат поне теоретичен шанс да спечелят официалния вот.

 

Божил Колев рекордните три пъти е втори и веднъж - трети. Димитър Якимов стига до четири трети позиции. Добромир Жечев и Наско Сираков имат по две втори и едно трето място.

Всички останали имат или до две влизания в тройката, или още се състезават (Георги Петков и Светослав Дяков).

Футболист на годината не са ставали още ред легенди като Петър Жеков, Божидар Искренов, Йордан Лечков, Пламен Гетов. Играчите, които влизат в тройката, но не печелят анкетата, са общо 33-има. Личат и покойници - Христо Илиев, Цоньо Василев, Георги Славков, Аян Садъков.

Има и символи на своето време като Георги Денев, които никога не са попадали в Топ 3 на годината.

Но почетната "Топка" догодина ще бъде вече позната, призът става традиционен и с надежда за дълъг живот, ще има още носители. Какви ще бъдат критериите, колко звезди ще бъдат наградени - организаторите и "Спринт" ще определят. Но пак ще е поклон към легенди."/dir.bg