ТЪРСИ

НА АНТОНОВДЕН СДРУЖЕНИЕ „ХОРА И ТРАДИЦИИ“ ОРГАНИЗИРА ВЪЗСТАНОВКИ НА УНИКАЛНИТЕ ТРАДИЦИИ ОТ РЕГИОНА НА БРЕЖАНИ – БЪДНИ ВЕЧЕР И СЛУГА

НА АНТОНОВДЕН СДРУЖЕНИЕ „ХОРА И ТРАДИЦИИ“ ОРГАНИЗИРА ВЪЗСТАНОВКИ НА УНИКАЛНИТЕ ТРАДИЦИИ ОТ РЕГИОНА НА БРЕЖАНИ – БЪДНИ ВЕЧЕР И СЛУГА

На 18 януари, сдружение „Хора и традиции“ прави възстановки на Бъдни вечер и Слуга.

Възстановките  на обредите от региона Брежани са следствие на задълбочено проучване на характерните особености на двата обичая, както и на анкетиране на живите носители на културно наследство.

Възстановките на двата обичая са поверени на живите съкровища от региона на Брежани – Райна Гюрова и Катя Лулейска, които са и основните източници на безценна памет за културното наследство под консултантството на видния фолклорист Костадин Динчев.

Райна Гюрова ще направи възстановка на  Бъдни вечер с нейното семейство, а под ръководството на Катя Лулейска – ще се възстанови обичаят „Слуга“.

Възстановките целят да се документират, съхранят и популяризират традициите чрез кратки презентационни клипове, а така също – фотодокументиране на традициите, създаване на художествени снимки, които да послужат като илюстрация в книга за живото културно наследство от региона на Брежани. 

Всички дейности на сдружение „Хора и традиции“ са в изпълние на проект „Обредни традиции от региона на Брежани – наследство и съвременност.,  с финансовота подкрепа на програма “Културно наследство“, модул - „Съхранение и популяризиране на културното наследство“ на Национален фонд Култура.

Предстоят да се изследват, документират и дигитализират Брежанската сватба, Прошки,    Благовец, Предой. Достойно място в изследването на уникалната обредност на региона на Брежани заема и Брежанската сурва с характерни обичаи, традиции, маски и маскарадни игри.

Радостно е, че към всички дейности на проекта има интерес от студенти от Югозападен университет, които ще участват във възстановките.

Проектът  “Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“ е още една постигната цел по трудния път на постигане на целите на сдружението за съхраняване на културното наследство и неговото превеждане през настоящето – от хората - носителите и пазителите на духовността към младите и бъдещето.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG