Срещу 63,5 млн. лева: "Уестингхаус" ще модернизира 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

 Срещу 63,5 млн. лева:

Американската компания за строителство ядрени реактори "Уестингхаус" обяви, че е подписала договор с АЕЦ "Козлодуй" в България за преместване на текущите информационни и контролни системи (I&C), базирани на платформата Ovation на 5-и и 6-и блок по най-новите стандарти.

"Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за "Уестингхаус". Имаме удоволствието да подкрепим 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" в усилията да използват най-добрите налични технологии и да доставят икономически изгодна и чиста енергия на България за десетилетия напред", коментира Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA).

Контролната платформа се внедрява в АЕЦ "Козлодуй" повече от 15 години, като в съобщението се посочва, че производителят на оборудването подкрепя плановете двата блока на АЕЦ "Козлодуй" да се експлоатират до 2049 г.

"Модернизацията на 5 и 6 блок беше необходима и като всеки един компютър, той трябваше да бъде подменен след 15 години работа". Това заяви пред БГНЕС Александър Николов, заместник-изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Той уточни, че договорът с американската компания е подписан вчера, 16 януари. Това е поредната стъпка от цялостната рехабилитация на двете ядрени мощности, каза Николов.

Експертът подчерта, че съвместното сътрудничество с американците датира от средата на 90-те години на миналия век.

Автоматичната система за управление на технологичния процес, която се внедрява в АЕЦ "Козлодуй" е от още по-ново поколение, гарантиращо сигурността на 5-и и 6-и блок в следващите 30 години, заяви Александър Николов. Подписаният договор е за сумата от 63,5 милиона лева./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG