Westinghouse ще модернизира два блока на АЕЦ Козлодуй за 63.5 млн. лв.

Westinghouse ще модернизира два блока на АЕЦ Козлодуй за 63.5 млн. лв.

Американският енергиен гигант „Westinghouse Electric Company“ подписа договор за модернизацията на два блока на АЕЦ “Козлодуй” за 63.5 млн. лв., предаде БГНЕС.

Договорът е за преместване на текущите информационни и контролни системи (I&C), базирани на платформата Ovation™ на 5 и 6 блок, по най-новите стандарти. Целта е да се осигури още по-голяма конкурентоспособност и ефективност в начина на работа на тези централи.

„Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за Westinghouse“, казва Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции по изграждане в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) на Westinghouse.

„Имаме удоволствието да подкрепим 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” в техните усилия да използват най-добрите налични технологии и да доставят икономически и чиста енергия на България за десетилетия напред“, допълва Чохо.

Платформата Оvation е една от най-модерните I&C в енергийния сектор и се използва широко както в работещи, така и в нови ядрени централи. Като доставчик на платформата Оvation за ядрената промишленост, Westinghouse внедрява Ovation в АЕЦ „Козлодуй” повече от 15 г. и платформата се оказа безопасна, надеждна и много икономична. Westinghouse се ангажира да подкрепи блокове 5 и 6 на “Козлодуй” в поддържането на платформата Оvation поне още 30 г. и подкрепя плановете на Козлодуй да експлоатира двата блока поне до 2049 г.

„Модернизацията на 5 и 6 блок беше необходима и като всеки един компютър, той трябваше да бъде подменен след 15 г. работа“, заявява Александър Николов, зам.-изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Той уточнява, че договорът с американската компания е подписан вчера и това е поредната стъпка от цялостната рехабилитация на двете ядрени мощности. Експертът подчерта, че съвместното сътрудничество с американците датира от средата на 90-те години на миналия век.

 

Кои са „Westinghouse“?

„Westinghouse Electric Company“ е водеща световна компания за ядрена енергия и е доставчик на продукти и технологии за ядрени централи за комунални услуги в целия свят. „Westinghouse“ достави първия в света търговски воден реактор под налягане през 1957 г. в САЩ. Днес технологията „Westinghouse“ е основа за приблизително половината от действащите в света ядрени централи./offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG