Бумът на социалните предприятия ще се случи, ако има стимули

Бумът на социалните предприятия ще се случи, ако има стимули

Преди 2 години беше приет законът за предприятията на социалната и солидарната икономика. Той имаше амбицията да създаде среда, в която да умножим социалните предприятия, защото всички виждаме огромния резултат за обществото. Очакваният бум не стана. Това каза Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.
 

По думите ѝ когато искаш да развиеш една среда, трябва да измислиш как да я стимулираш. "А за такъв тип предприятия трябват стимули", посoчи тя.
 

"Едно от най-важните неща е да се осигури подкрепа при стартирането. Това са хора, свързани с каузи. Трябва някой да ги подготви за бизнеса, трябва и допълнителна подкрепа", каза специалистът.
 

Тя изчисли, че за последните 6 години Българският център за нестопанско право е инвестирал 195 000 лв., наемайки лица от уязвими групи, а реализираните приходи от тези хора вече са 450 000 лв.
 

"Европейският социален фонд от години се опитва да финансира устойчиви модели".

Шабани каза, че едно от големите предизвикателства е да правиш социално предприемачество през европейските програми.
 

Според зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова като социални у нас се самоопределят над 4500 предприятия. С приетия закон за социалното предприемачество се създаде регистър на тези организации, но той е в много начален етап.
 

На 22 и 23 февруари в столичния мол "Сердика център" ще се проведе петото издание на базара „Малкото е много“. На базара се предлагат продукти на социални предприятия и граждански организации, които подкрепят различни каузи и извършват стопанска дейност, за да подкрепят мисията си.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG