Д-р Симеон Маджаров: Човек не може да се зарази с кучешки или котешки коронавирус

Д-р Симеон Маджаров: Човек не може да се зарази с кучешки или котешки коронавирус
Глобалната тема по отношение на коронавируса вече засяга пряко и България. Покрай всички препоръки и съвети, които официалните власти издават обаче, се появяват и много спекулации, а понякога и откровено неверни твърдения. Actualno.com разговаря с ветеринарния лекар Симеон Маджаров относно някои митове и заблуди по темата с коронавируса, свързани с животните и човека.
 
Д-р Маджаров, има информации, че домашните любимци като котки например могат да са преносители на коронавируса. Къде е истината в това?
Кучетата и котките боледуват от коронавирусни инфекции, но те се различават от тези при човека и трябва да бъдат разграничавани.
Нека започнем с това, че от коронавирусни инфекции могат да боледуват бозайници и птици. Но при почти всеки вид причинителят е специфичен и различен.
Човек също боледува от коронавирусни инфеции. В повечето случаи те протичат леко с грипоподобни симптоми. Изключение правят някои видове от предишни години - MERS и SARS и тазгодишният нов вид COVID-19.
При кучетата има и друг вид заболяване. Това е така наречената кучешка кашлица, която протича със сходна симптоматика - силно изразена кашлица и респираторни проблеми. Само че тя е причинена от съвсем друг вид причинител - Кучешки параинфлуенца вирус (CPi) и най-често протича смесено с бактериална инфекция (Bordetella bronchiseptica). Тук отново става дума за 2 различни заболявания, които няма как да бъдат пренесени от животно на човек.
 
Как може нашето куче или коте да се зарази с този вирус? Изобщо възможно ли е?
На практика кучето и котката не могат да се заразят с човешкия коронавирус COVID-2019. Следователно и човек няма как да се зарази с кучешки или котешки коронавирус. Коронавирусните инфекции при кучето и котката са известни от доста години и досега няма случай на заразени хора с този вид причинители. За тях дори има ваксини.
Европейската ветеринарна организация (FECAVA) излезе със становище по този въпрос и съобщава, че на световно ниво все още няма случай със заразено животно.
 
И все пак - при хипотетичен контакт с животно преносител, какво трябва веднага да направим като предпазна мярка за себе си?
Както при всички останали заболявания, на първо място и от най-голяма важност е спазването на лична хигиена. Регулярно миене на ръцете, особено след пипане на животни. Дезинфекцията също е важна. Да се избягват много близки контакти с домашните любимци - спане заедно, близане и лежане по лицето (особено за животни, които излизат навън).
Добре е да се грижим и за личната хигиена на кучетата след разходка. Както стана ясно, няма как да се заразим с кучешки или котешки коронавирус, но остава опасността от разпространение на заразата.
Както знаем, един от основните проблеми на новата вирусна инфекция е начинът на разпространение - аерозолно (въздушно-капков път). Това е предпоставка за много лесно пренасяне на заболяването. Хипотетично, ако животно има контакт със заразен човек с COVID-2019, то не може да се разболее, но може да бъде потенциален разпространител на заразата. Ето защо беше преустановен и износът на стоки от страните, засегнати от заболяването.
 
А как да предпазим животинките в тази нова обстановка за България?
Не се изискват специфични мерки за домашните животни. Важат същите мерки, както и при хората - да се избягва събиране на големи групи хора (и животни) на едно място и да се намалят временно контактите, за да се минимализира рискът от разпространение на инфекцията.
 
Има ли по-специфична клинична картина, която се наблюдава, при домашно животно, носител на коронавирус?
При птиците заболяването засяга горните дихателни пътища. При говеда и свине поразява храносмилателния тракт.
Котките и кучетата също боледуват от коронавирус. Вирусът при кучетата поразява гастроинтестиналния тракт. Заболяването протича сравнително леко (в някои случаи, по-тежко и рядко със смърт), като могат да се наблюдават повръщане, разстройство, загуба на апетит, повишена температура, отпадналост. При навременно диагностициране (специфични бързи тестове) и лечение, симптомите отшумяват бързо и рядко може да настъпят усложнения.
При котките коронавирусната инфеция се различава от тази при кучетата и може да бъде 2 вида. Първият вид засяга чревния тракт на котките. Най-често протича с диария. Вторият вид се води мутирала форма на първия и е смъртоносен за котките. Заболяването е нелечимо и се казва Котешки инфекциозен перитонит (FIP) и може да се прояви с най-различна симптоматика (повръщане, диария, слабеене, гърчове, течност в гръдната или коремна кухина).
Има два вида FIP - мокър и сух. Някой котки могат да бъдат вирусоносители без проява на клинични симптоми. Тук също има диагностични тестове, които помагат за откриване на заболяването.
 
Използвам случая, за да ви попитам кои са най-честите заболявания, които домашните любимци могат да предадат на човека?
Нека ги припомним.  Заболяванията, които могат да бъдат пренасяни от животно на човек, се наричат зоонози. 60% от всички заболявания и 75% от спешните инфекциозни заболявания при човека са зоонози. Те могат да бъдат от различен характер - вирусни, бактериални, паразитни. Има няколко начина на заразяване:
1. Директен. Става дума за директен контакт със слюнка, урина, фекалии, кръв, лигавици, телесни течности от инфектирано животно. Пипане - най-често галене или някакъв вид физически контакт, както и одраскване, ухапване и др.
2. Индиректен. Тук говорим за обитаване и посещаване на места, където е имало болни животни и е налична зараза.
3. Векторен. Чрез векторни преносители (паразити) - бълхи, кърлежи, комари.
4. Чрез храната. Тоест с консумация на заразени храни от животински произход и др
5. Чрез водата.
Рискови групи са: малки деца и възрастни хора, хора със хронични заболявания или слаб имунитет. Бременни. Някой от често най-често срещаните заболявания са: Антракс (бактериално), Бруцелоза (бактериално), Лептоспироза (бактериално), Бяс (вирусно), Лайшманиоза, Цистицеркоза (паразитно), Ехинококоза (кучешка тения - паразитно), Хепатит Е, Ку-треска, Токсоплазмоза (при котки - паразитно). Едни от най-често срещаните заболявания, пренасяни от кучето и котката на човека, са паразитните заболявания. Токсоплазмозата е много опасна - особено при бременни жени. Кърлежите, бълхите, комарите и мухите също пренасят много заболявания (някои могат да бъдат смъртоносни). Ето защо е важна редовната профилактика.
Домашните любимци трябва да бъдат ваксинирани ежегодно (за вирусни заболявания) и обезпаразитявани редовно - всеки месец против външни паразити и на всеки 2 месеца против вътрешни паразити. При наличие на паразитоза обезпаразитяванията се правят и по-често в зависимост от конкретния случай. Не случайно е казано, че “Хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният - човечеството”.
 
Вие като ветеринарен лекар получавате ли запитвания за новия вирус и какво съветвате собствениците?
При така стеклите се обстоятелства в страната от последните дни, зачестиха и случаите на запитвания от собственици на домашни любимци. Както знаем, в интернет има всякакъв вид информация, включително и такава с невярно съдържание.
Ето защо моят съвет като медицинско лице, е да се доверяваме само на специалисти в областта - хуманни и ветеринарни лекари.
Да следваме съветите на специалистите. Колкото прости и безсмислени да ни се струват, те са от изключително важно значение в тази ситуация. Има две неща, които със сигурност няма да помогнат - паниката и безхаберието (подценяване на ситуацията). Всеки човек трябва да има осъзнатост и чувство за отговорност.
 
Д-р Симеон Маджаров е основател и главен лекар във ветеринарен център Vet Family. Научните му интереси са в областта на вътрешните болести, кардиологията, спешната медицина, образната и лабораторната диагностика, хирургията и други. Д-р Маджаров е участник в редица специализирани семинари, конгреси и стажове по ветеринарна медицина у нас и в Европа.
 
Интервю на Румен Скрински

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG