ЕС увеличава до 37 млрд. евро средствата за борба с COVID-19

 ЕС увеличава до 37 млрд. евро средствата за борба с COVID-19

Европейската комисия изрази днес готовност да бъдат осигурени 37 млрд. евро за борба с разпространението на болестта COVID-19. Това е увеличение с 12 млрд. евро спрямо първоначално обявената сума за противодействие на епидемията - 25 млрд. евро, предаде БТА.

Става дума за "спящи" пари, които държавите в ЕС са получили, но трябваше да върнат в бюджета, защото сроковете за използване бяха изтекли, обясни на пресконференция председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че тези средства следва незабавно да бъдат насочени в помощ на здравните системи, трудовия пазар и икономиката.

Държавите в ЕС трябва да се чувстват свободни да предприемат всякакви мерки, които преценят за необходимо за предпазването на бизнеса и работниците в тази обстановка, добави Фон дер Лайен. Тя настоя предприеманите мерки срещу епидемията да бъдат съразмерни и съгласувани на европейско равнище.

ЕК дава максимална гъвкавост на правителствата в спазването на правилата за бюджетите и държавната помощ, поясни Фон дер Лайен.

Предвижда се по инвестиционния план "Юнкер" да бъдат осигурени 100 млрд. евро за заеми за малките и средните дружества.

Ще направим всичко необходимо в подкрепа на хората и икономиката, заяви председателят на ЕК. Фон дер Лайен увери, че въпреки епидемията Европейският парламент и Съветът на ЕС ще успеят да предприемат съответните законодателни стъпки всички тези намерения да бъдат въведени.

 

Готови сме да подкрепим Италия с всичко необходимо, всички днес сме италианци, каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че пълното затваряне на европейските граници не е желателно. По нейните думи по границите би било оправдано да бъдат предприети допълнителни санитарни (скринингови) мерки, за да забавят разпространението на новия коронавирус.

Едностранните мерки не са добро решение, коментира Фон дер Лайен. Не можем да спрем заразата, но е възможно и много важно да забавим скоростта на разпространението й, ЕС може да устои на това предизвикателство, добави председателят на комисията.

Същевременно ЕК предупреди страните да координират своите действия, за да гарантират, че засегнатите хора могат бързо да получат необходимите здравни грижи. За повечето хора новият коронавирус причинява само леки или умерени симптоми, като треска и кашлица. За някои, особено по-възрастните хора и хората със съществуващи здравословни проблеми, това може да причини по-тежко заболяване, включително пневмония.

Брюксел прогнозира икономически спад

Много е вероятно Европейският съюз и еврозоната да изпаднат в рецесия тази година заради епидемията от коронавируса, предупреди днес високопоставен представител на Европейската комисия, цитиран от световните агенции.

 

Можем да кажем, че е много вероятно растежът в еврозоната и целия ЕС да спадне под нулата тази година и евентуално значително под нулата, каза на брифинг директорът на Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" Мартен Вервей, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Засега обаче няма точни цифри, добави той, цитиран от ТАСС.

По думите му Еврокомисията се надява растежът да се възобнови през 2021 година.

Новата оценка е направена на фона на обявяването на безпрецедентни карантинни мерки от държавите членки на ЕС.

На 13 февруари, в зимните си икономически прогнози, ЕК залагаше на растеж от 1,2 процента в еврозоната и 1,4 процента в ЕС за 2020 година, припомня АФП./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG