МОН няма да отлага изпитите на учениците, но ще съкрати пролетната ваканция

 МОН няма да отлага изпитите на учениците, но ще съкрати пролетната ваканция

Министърът на образованието Красимир Вълчев успокои родителите на ученици, че не се обмисля отлагането на изпитите в края на учебната година, които предстоят на 7, 10 и 12 клас.

"До днес имаме 12 неприсъствени дни заради грипните вируси. С тези нови 10 дни ще станат 22. Във всички случаи отиваме във варианта, в който няма да е достатъчно учебното време за пълноценно усвояване на материала. По всяка една дисциплина имаме 60% преподаване на нови знания и 40% затвърдяване на знания", заяви той пред Нова телевизия, след като заради извънредното положение всички училища бяха затворени до 29 март.

"Това, което правим с дистанционната форма на обучение, е да минимизираме загубите. Да използваме това време за упражнения и затвърждаване на материала. Оптимистично съм настроен, тъй като ми докладват, че над 90% от училищата още от понеделник ще стартират с различни форми на дистанционно обучение. Те най-общо са две - виртуална класна стая или възлагане на задачи и самоподготовка. Надяваме се до вторник-сряда да обхванем почти всички деца", обясни той.

"Всички училища правят организация на работата. Не обмисляме отлагане на изпитите. Мисля, че те са най-малкият ни проблем. Най-скорошното ни решение, което трябва да вземем, е за пролетната ваканция. Вървим по-скоро до ограничаването й до почивните дни около Великден", каза още Вълчев.

"Няма да се пишат отсъствия от първите дни. За нас остава предизвикателство обучението на тези деца, които са от семейства, в които липсва отношение към образованието. Трудно би било дистанционното обучение на най-малките ученици без участието на родителите. Те трябва да бъдат в електронна връзка с учителите, за да могат чрез тях тя да възлагат задачи на децата", обясни министърът.

В същото време зам.-министърът на образованието Таня Михайлова коментира пред bTV:

"От значение е и как самото училище ще приведе тези мерки в изпълнение, защото е важна спецификата на училището, възможностите и техническата обезпеченост. Там, където това не е възможно, ще се осъществява комуникация с родителите по телефон или чрез електронната поща".

 

Тя обърна внимание, че е изключително важен контролът от страна на родителите, които трябва да проверяват дали децата са изпълнили поставените задачи.

Учителите няма да бъдат в отпуск, подчерта Михайлова. Препоръката от МОН е пет часа обща работа на ден, което включва разработването на уроците, консултацията и работата с учениците.

"Очакванията на хората са училището да се случи по начина, по който е било в момента, но вкъщи. Това няма как да се случи, защото изведнъж трябва да променим начина си на мислене и то още от утре", коментира Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в София.

Той попита зам.-министърът какъв ще е контролът, който ще се извършва и как точно ще отчитат онлайн уроците.

"Много от решенията се взимат ден за ден. Важна е ролята на директорите. Отчитането става не към МОН, а именно към тях. Още в петък те трябваше да са създали тази организация. Призовали сме началниците на регионалните управления да координират и да създадат условия за споделяне на добри практики между директорите на всички образователни институции", обясни Михайлова.

"Организацията в нашето училище е следната. Предишния ден учениците получават всички задачи за следващия", допълни Асен Александров, директор на 51 СОУ в София./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG