Коронавирус: Вижте кои селскостопански сектори ще пострадат най-много

Коронавирус: Вижте кои селскостопански сектори ще пострадат най-много

Глобалната икономическа криза, засилена от последиците от разпространението на новия коронавирус, без съмнение ще засегне почти всички сектори на икономиката.

Кризата, свързана с COVID-19, ще окаже значително въздействие върху експортно ориентираните области на селското стопанство, прогнозира Андрей Ярмак, икономист от инвестиционния отдел на Организацията на ООН за храните и земеделието (FAO).

„В украинския селскостопански сектор, експортно ориентираните сектори с висока добавена стойност – градинарството, сладкарството, млечните продукти и месото могат да страдат най-много. Това са секторите, които дават най-много работни места, а спадът в производството в тези сектори ще бъде много забележим не толкова в износа, колкото при доходите на жителите на малките градове и селските райони на Украйна. Колебанията на цените ще бъдат непредсказуеми и най-големи именно за тези продукти, от които зависи голяма част от износа  и вноса … Връщайки се към селското стопанство, очаквам зърнената промишленост и маслодайните култури да дадат своята полза. Зърнените култури и маслото са основни и евтини продукти, които са необходими при всякакви условия “, казва експертът на своята страница във Facebook.

 

Ограничение в износа

Президентът на Украйна Владимир Зеленски възложи на правителството да ограничи износа на определени хранителни продукти поради пандемията на коронавирус. „Да ограничим износа на хранителни продукти в съответствие със списъка, определен от правителството“, поиска президентът.

От своя страна, представители на селскостопанския хранителен сектор призовават правителството да не включва онези храни, чиито експортни ограничения могат да засегнат самата индустрия, особено в началото на пролетните полеви работи.

„Бих искал да вярвам, че правителството ще вземе информирано решение и няма да наложи забрана на основните експортни стоки за украинските фермери, като зърнени култури и маслодайни семена, масло и птици, защото това може напълно да спре индустрията и да доведе до фалит на стотици, ако не и на хиляди предприятия и да заличи хиляди, ако не и стотици хиляди работни места “, споделя Алекс Лисица, президент на украинския клуб за аграрен бизнес в профила си във Facebook. В същото време той добавя, че ако държавата компенсира загубите в ЕС или САЩ, то определено в Украйна това няма да се случи./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG