ТЪРСИ

Обявен е пожароопасен сезон за всички области в страната

Обявен е пожароопасен сезон за всички области в страната

Със заповеди на областните управители е обявен пожароопасен сезон в горските територии за всички области в страната. За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март – ноември, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии.

Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях са задължени да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за тази цел места.

За периода от 13-ти до 23 април 2020 г., включително са възникнали 31 пожари в горските територии в страната. Те са преминали низово и са засегнали площ от 1678 дка в иглолистни, широколистни и смесени насаждения, както и незалесени площи, попадащи в горските територии. В потушаването на пожарите са взели участие 150 служители на териториалните поделения държавни горски/ловни стопанства, 104 служители от структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и 76 доброволци. Възникването на 99 % от пожарите за този период е причинено от човешкo действие и/или бездействие.

Изпълнителна агенция по горите призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън на открито, в т. ч. и в земеделски земи. Лице, забелязало пожар в горски или земеделски територии, незабавно трябва да се обади на тел. 112, което ще спомогне за бързото му локализиране и организиране на неговото потушаване./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG