Отбелязваме световния ден на пчелите днес

Отбелязваме световния ден на пчелите днес

0 май е Световния ден на пчелите. Това е ден, в който да си напомним за това каква е ролята на тези малки, но уникални и много трудолюбиви създания, чието място в екосистемите играе ключова роля за съхраняването на живота.  Селскостопанка академия ще отбележи Световния ден на пчелите, като основна цел на виртуалното събитие ще бъде да разпространи информация за значението на пчелите и други опрашители за нашето оцеляване. Организаторите се надяват събитието да постави пчелите в центъра на националния разговор поне за един ден и да се насърчи действия, които създават по-благоприятна околна среда за малките опрашители.

 

Основоположникът на съвременното пчеларство- Антон Янша

Световния ден на пчелите е избран като за целта е взета родната дата Антон Янша- художник по образование и основоположник на съвременното пчеларство. През 1766 г. Янша се записва в първото пчеларско училище в Европа, а от 1769 работи като пчелар и учител по пчеларство в Хабсбургския императорски двор във Виена. Издава две книги – „Дискусия за пчеларството “(1771) и “Пълно ръководство по пчеларство” (1775). През декември 2017 г. Общото събрание на ООН одобрява предложението на Словения за обявяване на 20 май за Световния ден на пчелите. Чества се от 2018 г, разказват от Академията.

Селскостопанска академия е съорганизатор на някои от събитията свързани с честването на Международната година на растителното здраве – 2020. През месец май 2020 г., ССА е планирала  да отбележи Световния ден на пчелите със семинар свързан с пчелите и пестицидите. Във връзка с изискванията за социално дистанциране, които да ограничат разпространението на глобалната пандемия от COVID-19  обаче, ръководството е взело решение да отбележи Световния ден на пчелите през 2020 г. по начин, който съответства на настоящите ограничения и здравни препоръки./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG