Паленето на стърнища отново на дневен ред, пускат специален имейл за сигнализиране

Паленето на стърнища отново на дневен ред, пускат специален имейл за сигнализиране

И тази година се възобновява проблема с паленето на стърнища в страната, въпреки предупрежденията и санкциите, които ДФ „Земеделие“ налага. От разплащателната агенция се опитват да улеснят подаването на сигнали, като за целта е създадена специална електронната поща pojari@dfz.bg. На нея може да се подават сигнали за пожари на земеделски земи на територията на страната. Същите ще бъдат разгледани по компетентност, локализирани  и допълнени в слой „пожари“.

5 сигнала с 23 опожарени терена в областите Пловдив, Хасково и Плевен са постъпили от началото на годината. Местоположението им  е локализирано с GPS и са извършени измервания на засегнатите площи. Всички те са заредени в слой „пожари“, който се ползва при заявяването по СЕПП за Кампания 2020 г. Дежурните екипи на  ДФ „Земеделие“  проверяват на място всички сигнали за запалени стърнища, които се подават към институцията.

Припомняме Ви, че първи миналата година от АЗПБ алармираха, че подпалвачите на стърнища могат да останат без субсидии. Паленето на стърнища е закононарушение и ДФЗ може да редуцира до 100 % субсидиите, коментираха от Асоциацията. Съгласно Европейското и националното право, наборът от правилата на Кръстосаното съответствие са задължителни за спазване от земеделските стопани, за да се получава пълния размер на субсидията, предупредиха експертите на АЗПБ.

Съгласно Закона за опазване на земеделските земи санкцията за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно става от 2000 до 12 000 лв.

През миналата година служителите на ДФЗ са извършили извънредни проверки по 115 сигнала за горящи земеделски площи в страната. Най-засегнати са областите Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково. Проверяващите екипи са констатирали основно изгаряния на стърнища от зърнено-житни култури, площи с царевица, слънчоглед, рапица, пасища и сухи треви. Местоположението на пожарите е локализирано с GPS-устройство и са извършени измервания на засегнатите площи.

Неправомерни практики по опожаряване на стърнища и други растителни остатъци през 2019 г. са установени общо при 244 кандидати по схемите и мерките на директните плащания. Засегнати са 421 земеделски парцела, като опожарената площ възлиза на 2 051 ха (20 510 дка). Общата сума на наложените санкции ще бъде ясна след 30 юни, когато по Регламент приключват плащанията за Кампания 2019 г.ь

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG